SFF
0

"Crnci" i "Očnjak" na crvenom tepihu

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Čarolija sarajevskih filmskih noći nastavila se večerašnjim projekcijama filmova "Očnjak" i "Crnci" u Narodnom pozorištu, a za glamur i sjaj na crvenom tepihu pobrinule su se glavne zvijezde filmova, te zaljubljenici sedme umjetnosti iz naše zemlje.

Grčki film "Očnjak", priča o petočlanoj porodici iz periferije koju je na filmsko platno prenio reditelj Yorgos Lanthimos ove godine dio je Takmičarskog programa u selekciji igranih filmova, a večeras je doživio regionalnu premijeru. Osim reditelja Lanthimosa, ispred fotoobjektiva prošetali su i Aggeliki Papoulia, Christos Passalis, glumci iz „Očnjaka“.

Selektorica takmičarskog programa jubilarnog 15. Sarajevo Film Festivala Elma Tataragić dobrodošlicu je poželjela i ekipi filma „Crnci“, čiju režiju potpisuje hrvatski dvojac Goran Dević i Zvonimir Jurić.

Međunarodna premijera bila je povod za dolazak slavnog hrvatskog glumca Ive Gregurevića u Sarajevo, koji je se pred publikom pojavio u društvu bosanskohercegovačkog glumca Emira Hadžihafizbegovića. Crvenim tepihom prodefilovao je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba,

Film „Crnci“ tematizira rat i raspuštanju vojnog odreda pod nazivom „Crnci“ koji su zaduženi za obavljanje prljavih poslova. Nakon potpisivanja primirja, komadant Ivo se oglušuje o naređenje te kreće u svoju "odlučujuću" borbu.