Odluka Komisije
7

Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Klix.ba
Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom proglašena je nacionalnim spomenikom BiH na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koja je održana u ponedjeljak.

Odluku su donijeli predsjedavajući komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža – memorijalni kompleks Muzej "25. Maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da Turbe Sefer-paše Alikadića sa mezarjem u selu Kamenica (zaseok Odžak, općina Ilijaš), Lokalitet Vile Božić u Gradu Banja Luka i Javna česma Careve vode na Palama ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Komisija je odlučila i da pokrene postupak izmjena i dopuna odluka za kulturni pejzaž Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihaću, graditeljsku cjelinu "Memorijalni kompleks Šušnjar" u Sanskom Mostu, mjesto i ostatke graditeljske cjeline "Sinan-begove džamije" u Čajniču; i historijsku građevinu "Vila Emericha Pascola" u Banjoj Luci.

Sjednici Komisije prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, predstavnica ambasade Francuske i predstavnica Ureda Visokog predstavnika u BiH.