SFF
0

Cristi Puiu predsjednik žirija Takmičarskog programa za igrani film

Sarajevo-x.com
Cristi Puiu
Cristi Puiu
Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da će žirijem Takmičarskog programa za igrani film predsjedavati jedan od vodećih svjetskih filmskih autora novije generacije - Cristi Puiu.

Rumunski reditelj Cristi Puiu je debitirao 2001. godine sa niskobudžetnim road filmom "Stuff and Dough", koji je osvojio nekoliko nagrada na internacionalnim fimskim festivalima, a bio je uvršten u program Quinzaines des Realisateurs Cannes Film Festivala.

Mnogi kritičari spremni su reći da je upravo ovaj film označio početak rumunskog Novog vala, koji je izrastao u najznačajniji pravac evropske kinematografije. Sa svojim drugim ostvarenjem, kratkim filmom "Cigarete i kafa" Puiu je zakoračio u svijet rediteljske elite. Ovo ostvarenje je u Berlinu 2004. godine osvojilo Zlatnog medvjeda za najbolji kratki film i Prix UIP.

Njegov drugi dugometražni film "Smrt gospodina Lazarescua", koji je doživio nezapamćen uspjeh te osvojio impresivan broj nagrada na festivalima širom svijeta, ujedno je otvorio vrata rumunskoj kinematografiji na internacionalnu scenu. Među 47 nagrada, najznačajnija je Un Certain Regard Cannes Film Festivala.

"Smrt gospodina Lazarescua" prvi je iz serije šest filmova o temi ljubavi koje Puiu namjerava snimiti inspiriran projektom Erica Rohmera pod nazivom "Six Moral Tales". Drugi film u ovom nizu, "Aurora" prikazan je na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu u programu Un Certain Regard.