Kultura
0

"Čovjekova tragedija" novosadskog pozorišta večeras na sceni NP-a

FENA
U okviru Festivala "Sarajevska zima" večeras će u Narodnom pozorištu u Sarajevu biti izvedena predstava "Čovjekova tragedija" u kojoj nstupa ansambl Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz).

Radi se o vrhunskom djelu mađarske dramske literature koje u originalu ima 4.000 stihova. U centru zbivanja je "sveto trojstvo" - Adam, Eva i Lucifer. Njih troje, putujući kroz vrijeme, istražuju svoju prirodu i pokušavaju da, uime nas smrtnika, nađu odgovor na pitanje ima li raja poslije kraja ili je jedini raj ovaj pakao koji živimo na zrmlji.

"Čovjekova tragedija" pokušava da govori o problemima od nastanka čovječanstva i u šta su se pretvorile te ideje (pravde, demokratije, ljubavi, dobra za sve), a tekst je prilagođen današnjem vremenu.

Reditelj te predstave Kokan Mladenović kazao je na pres konferenciji da Adama igra dvostruki laureat Sterijine nagrade za glumu Aron Balaž, Evu igra Agota Ferenc, dok Lucifera igra jedna žena - Emina Erol, koja je za tu ulogu dobila nekoliko nagrada.

Direktor Novosadskog pozorišta Laslo Šandor naglasio je da je ansambl tog pozorišta veoma mlad i kreativan i radi suvremena djela na mađarskom jeziku, a njihova su nastojanja da budu prisutni na što više manifestacija na raznim mjestima.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić istaknuo je značaj regionalne suradnje iz oblasti kulture i iskoristio priliku da prisutne podsjeti na današnji dio programa te kulturne manifestacije.

Izdvojio je nastup Moyzes kvarteta, koji su dio Slovačke filharmonije.

Festival "Sarajevska zima" održava se od 7. do 28. februara, a moto te 27. po redu kulturne manifestacije je "Umjetnost ljubavi".