{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Corrias: Rad i kultura ne postoje u BiH

F
23.7.2015. u 13:58
71
31
Corrias: Rad i kultura ne postoje u BiH
71
Corrias: Rad i kultura ne postoje u BiH
Ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias danas je saopćio da se dostojanstvo ljudske vrste ogleda kroz rad i kulturu, a da "ni jedno od toga ne postoji u BiH, osim izvanrednih napora nekolicine".
- Dino Mustafić je u pravu. Planet Sarajevo je crna rupa u kojoj kultura nije samo zanemarena, nego i opstruirana. Kada je kultura u pitanju, BiH obiluje ljudskim resursima, kao i tradicijom. Ali, oni su ostali bez kisika i ili umiru ili traže egzil. E to nije prihvatljivo - ističe Corrias.

Potcrtava da je kultura ekonomija, a ne otpad, navodeći da statistike dokazuju da jedan euro uložen u kulturu može vratiti i do 15 eura.

S obzirom na činjenicu da je, kako kaže, politika učinila dovoljno štete BiH smatra da kulturu treba ostaviti izvan nje.

- Idemo ponovno otvoriti Zemaljski muzej. Idemo dati podršku Ars Aeviju u trenutku kada Europa pruža ruku. Idemo se usredotočiti na sve nacionalne institucije, bez predrasuda i imalo političke volje. Novac će doći nakon toga. Kao u slučaju Narodnog pozorišta - rekao je Corrias.

Mišljenja je da je dolazak milanske filharmonije La Scale potakao kantonalnog ministra kulture i sporta Samera Rešidata na "mudru odluku da obnovi pozorište, što je učinjeno nakon 30 godina i uz bh. sponzore".

- Volja je moć. U životu i u kulturi. To je razlog zašto Italija žali što nitko od ministara kulture nije prisustvovao koncertu za mir La Scale 12. jula u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja 20. godina mira u BiH. Svi drugi su bili na koncertu. Njihov izostanak je primjećen. Još uvijek ima vremena da se ubaci svjetlo u crnu rupu. Ali sada je na njima red - poručio je u saopćenju ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: