Kultura
0

Com Trade Sarajevo Fashion Week: Završen četvrti dan

Sarajevo-x.com / SFW
Com Trade Sarajevo Fashion Week i četvrtu noć zaredom bio je najposjećeniji događaj u glavnom gradu BiH. Skoro hiljadu posjetilaca u dvorani Bosanskog kulturnog centra sinoć je vidjelo afirmirane dizajnere i ugledne modne kuće, a predstavili su se kreatori iz tri zemlje, Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Modnu reviju pod nazivom SELF – Catwalk po pokroviteljstvom GTZ-a, otvorila je dizajnerica Aleksandra Popović kolekcijom „Voda za mene, voda za sve“ koju čini 16 modela.

"Kako voda prodire u sve pore organizma tako i moda prodire u sve pore života. Koristila sam transparentne materijale, oslikani pamučni i svileni muslin kao i ručno rašene detalje. Uz moje kreacije djevojke su nosile cipele koje je izradila Marina Đaković Ćapić", riječi su Aleksandre Popović o njenoj kolekciji.

Predrag Kotarac nastupa pod brendom „Pakt“, a ovog puta obraća se samo ženama i djevojkama koje znaju ko su, gdje su, šta su i kuda streme. Jačim i elegantnijim, nježnim i ženstvenim ali negdje opasnim i malo tvrđim, a opet govore o stavu žene koja zna koliko vrijedi. Jasnoća, preciznost, svedenost, ozbiljnost su riječi sa kojima se ova kolekcija može opisati ali i pojmovi kako Kotarac vidi i osjeća ulogu žene danas i u budućnosti.

Treći kreator iz Srbije koji se predstavio sarajevskoj publici bila je Dijana Macura. Pokazala je novu kolekciju „Private anima“ koja je dopunjena sa već viđenim modelima.

"Poenta je kontrastu - nježni i suptilni materijali kao što je organdin i konkretni rustični kao što su koža i krzno uz dodatni nakit izrađen od vulkanskog kamena, korala i kože. Kontrast je najsuptilnija ravnoteža u kreativnosti", kaže Dijana Macura. Uz Dijanine kreacije, manekenke su nosile čizme, cipele i papuče dizajnerice Ide Pavlović koja se modnim dizajnom bavi 25 godina. Izrađuje unikatnu obuću od prirodnih materijala, od kože i krzna.

Kao i predhodnih, i ove godine Mješovita srednja tekstilna škola iz Sarajeva učestvovala je na Com Trade Sarajevo Fashion Week-u. Kolekciju pod nazivom „Jesenji san u ljubičastom“ izradili su učenici ove škole. Modeli su nosivi i urađeni su dijelom od pletenine u kombinaciji sa štofom. Učenici su za ovu priliku izradili vrlo atraktivne i efektne torbice.

Lejla Salibašić dobitnica nagrade za najboljeg dizanjera na majskom Fashion Week-u 2006. godine, ovog puta se predstavila kolekcijom „Work in progress“. Dizajnerica je kroz svoj rad publici željela pokazati kako izgledaju modeli u izradi, što je kako kaže namjerno uradila.

"Pokušavam dovesti publiku u proces rada. Tu sam se zaustavila i iskreno pokazala taj momenat", ističe Salibašić.

Modna kuća „Mikstar“ iz Bugarske bavi se proizvodnjom ženske mode i tkanina. Tim dizajnera konstruktora radi na izradi ženskih kostima i malih serija odjeće za mlade zajedno sa kreatorkom Tsonkom Petrova Petrov koja povodom ovog modnog događaja doputovala u Sarajevo. „Odjeća odiše ženstvenošću, praktičnošću, slobodom kroja i mogučnošču zamjene dijelova kostima. “Mikstar“ je nosilac Diplome časti Pret-A-porte Plovdiv Spring-Summer 2001. godine. Punopravni je član bugarske Nacionalne komore mode i jedan od osnivača organizacije SELF CATWALK.

Prava čarolija četvrte noći Com Trade Sarajevo fashion Week desila se kada su manekenke modnom pistom prošetale u prelijepim vjenčanicama modne kuće „Lita Wedding“ iz Bugarske. „Lita“ proizvodi i trguje vjenčanicama, večernjim haljinama i asesoarima. Kolekciju je dizajnirala Mariana Angelova Makaveeva. Svaki izlazak manekenke popraćen je gromoglasnim aplazom. Na kraju Amra Silajdžić izašla je u vjenčanici dugačkoj i širokoj kolika je i sama pista. U toj kreaciji Amra je osvojila publiku, a od jednog posjetioca dobila je i veliki buket cvijeća.