Kultura
0

Collegium Artisticum: Sutra izložba grafika Irfana Handukića

FENA
Samostalnom izložbom grafika u galeriji Collegium Artisticum sarajevskoj će se publici u utorak, 27. maja, predstaviti bh. grafičar Irfan Handukić.

To će biti prva Handukićeva izložba u nizu onih kojima će obići regiju. Tako će nakon Sarajeva slijediti izlaganje u Zagrebu i Beogradu.

Sarajevskoj će se publici predstaviti izborom radova iz nekoliko ciklusa, kao što su "Na srži palme", "Prije izlaska sunca", "Putevi nebeski", "Istočni vjetar nosi miris uvojaka" ili "Zrno". Svi su nastali od 2000. godine do danas.

Handukić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo kako u svom stvaralaštvu preferira duboki tisak u grafici. Naglašava da je veliki eksperimentator te na tim osnovama u radu i dalje ustrajava.

Ističe da je u njegovom radu uvijek prisutno pitanje razračunavanja s medijem, pritom kombinujući više tehničkih elemenata koji zajedno teže dubokom tisku.

Izložba će biti otvorena u 20 sati, a moći će se pogledati do 12. juna.

Direktor galerije Collegium artisticum Strajo Krsmanović ujedno je najavio izlagački plan galerije za predstojeći juni, koji će poklonicima umjetnosti donijeti četiri individualne i dvije kolektivne postavke.

Tako će se ovdašnjoj publici od 29. maja do 12. juna izložbom crteža predstaviti Mensur Verlašević, izložbom slika Marin Topić iz Mostara, koja će biti postavljena od 2. do 12. juna, te Boško Kućanski crtežima i skulpturama od 16. do 31. juna.

Od 4. do 15. juna na inicijativu i u organizaciji Njemačke ambasade te Goethe instituta u galeriji će biti postavljena zanimljiva izložba karikatura. Tako će Franc Berend karikaturama inicirati temu "Kako međunarodna zajednica vidi BiH", dok će radovi sedam sarajevskih karikaturista govoriti o tome "kako mi vidimo međunarodnu zajednicu".

Jevrejska općina u Sarajevu organizirat će od 24. juna do 4. jula dokumentarističku izložbu "Jevrejski pravednici".