Kultura
0

CNN objavio priču o Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Ugledni turistički novinar Rick Steves doputovao je u Dubrovnik, "biser Jadrana" kako ga sam naziva. Nakon Dubrovnika odlučio se zaputiti u Bosnu i Hercegovinu. Internet izdanje CNN-a je objavilo njegovu zanimljivu priču u kojoj opisuje kako je doživio našu zemlju.

U svom tekstu objavljenom na CNN-u Rick, koji je do sada objavio preko 30 turističkih vodiča o Evropi, Bosnu i Hercegovinu je nazvao "protuotrovom hrvatske obale preplavljene turistima". Na ulasku u BiH bio je iznenađen granicom koja dijeli dvije zemlje koje su prije manje od dvije decenije ratovale. On je primijetio da se na Balkanu rađaju nove granice dok se u ostatku Evrope granice brišu.

U BiH žive tri naroda Srbi, Hrvati i Bošnjaci, koji imaju isto porijeklo, a razlikuju se jedino po religiji kojoj pripadaju, napisao je Rick, dodavši da je ova tri naroda samo Josip Broz Tito mogao držati na okupu i u miru.

Rick se u tekstu osvrnuo na svoj put kroz Hercegovinu, gdje je posjetio Nevesinje i Trebinje, a najavio je da će iduće sedmice posjetiti i Mostar.

Kako je doživio naš novac, kovanice, kafu, hranu, sendviče, porušene džamije i ostalo pročitajte više na CNN-u: Bosnia-Herzegovina: Antidote to Croatia's tourist crowds.