Džumhur i Isović
14

CKM Sarajevo: Kraj oktobra obilježit će prisjećanje na velikane bh. kulture

L. K.
Sutra slijedi izložba Zuke Džumhura (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sutra slijedi izložba Zuke Džumhura (Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Centru za kulturu i mlade Sarajevo u četvrtak 29. oktobra u 19 sati bit će održana manifestacija kojom će se obilježiti sto godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura. Dva dana kasnije, 31. oktobra bit će održan koncert posvećen Safetu Isoviću.

Važno je govoriti o ova dva čovjeka koji su ostavili trag ne samo na bosanskohercegovačkoj, nego i na regionalnoj kulturno-umjetničkoj sceni, rekao je direktor CKM-a Armin Omerović na današnjoj press konferenciji.

"Sutra obilježavamo stogodišnjicu rođenja Zulfikara Zuke Džumhura, očekujemo mnogobrojne goste. O Zuki Džumhuru govorit će Abdulah Sidran, Dijana Hadžizukić, Senadin Dino Begtašević, Jelena Zimonjić i Benjamin Mušinović. Putem online platforme organizatora koja će biti emitovana uživo, lične utiske sa posjetiocima podijelit će Dževad Karahasan, Mišo Marić, Irfan Mensur, Vida Ognjenović, Zehra Alispahić, Nenad Veličković, Jugoslav Vlahović, Alija Pirić, Milan Vlajičić, Esad Bajić, Ines Tanović, Dušan Petričić, Goran Samardžić, Damir Uzunović, Hadžem Hajdarević, Strahinja Strajo Krsmanović i Šejla Šehabović. Program počinje u 19 sati, tada ćemo govoriti o našem hodoljupcu. Već u 20 sati počinje vrlo interesantna izložba", rekao je Omerović.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Izložba ''Zuko Džumhur'' autora i arhivara Safeta Hebibovića bit će predstavljena u Fotogaleriji Jelićev. O izložbi će govoriti Muhamed Krnjić, Benjamin Mušinović i Dino Džumhur. Organizatori događaja su JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Narodni univerzitet Konjic sa partnerima Zavičajni muzej Konjic i UK “Stari Grad“ Beograd.

CKM od prošle godine praktikuje obilježavanje važnih datuma, ističe Omerović, te već u decembru slijedi obilježavanje stogodišnjicu rođenja Zaima Imamovića. Dodaje kako će uskoro dobiti novu zgradu na korištenje, te u novom prostoru namjeravaju nastaviti sa bogatim programom i aktivnostima.

"Važno je da razumijete da je Zuko jedan enciklopedijski obrazovan čovjek. Iza njegove jednostavnosti se krije jedan izuzetno obrazovan čovjek, nekarakterističan za naše doba. Atipičan. Milion je mojih doživljaja s njim, nema dana u kojem za poneku od svojih ispravnih gesti i manira ne zahvalim Zuki. To je tako, važno bi bilo da se to zna", istakao je između ostalog bh. književnik Abdulah Sidran.

U subotu, 31. oktobra bit će održan koncert posvećen Safetu Isoviću, "Pjevaj Bosno pa me razveseli'' u svečanoj sali RKUD "Proleter“, Ul. Dr. Safeta Mujića broj 2., sa početkom u 20 sati. U programu pored Narodnog orkestra RKUD Proletera, nastupiće i solisti Bahrija Hadžialić, Izeta Milišić, Kulo Mirsad i Namik Nizić. Voditelji programa biće Enver Šadinlija i Defina Mujan.