{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čizmić: U Boga, novac i oružje mi vjerujemo!

F
28.8.2012. u 15:40
11
1
Čizmić: U Boga, novac i oružje mi vjerujemo!
11
Čizmić: U Boga, novac i oružje mi vjerujemo!
"In god, money and guns we trust" ( U boga, novac i oružje mi vjerujemo) naziv je instalacije Seada Čizmića bh.umjetnika koji živi u SAD. Izložba će biti otvorena večeras u sarajevskoj cafe galeriji "Zvono".
Autor kaže da je nakon dolaska u Ameriku, dobio "novi par očiju" zahvaljujući kojim stvari bolje vidi. Dio boljeg pogleda podrazumijeva i razmišljanja o zloupotrebi vjere i o ljudskim postupcima koji su često motivisani novcem i koje preispituje u najnovijem radu koji će biti predstavljen u "Zvonu".

Ova instalacija kako kaže Čizmić bavi se povezanošću religije i novca i oružja.

“Kao umjetnik uvijek sam bio fasciniran vezom religije i novca. A to potvrđuju 'zlatni' krovovi džamija i 'zlatni' oltari u crkvama. Ta veza religije i novca je sveprisutna, a ni u Bibliji ni u Kur'anu se ne ističe vrijednost bogatstva već pomaganja siromašnima. Oružje je opet uvijek bilo tu da sačuva taj materijalni i virtualni svijet. I ta veza je kroz istoriju bila i biće neraskidiva. Veza Boga, Para i Oružja", kaže Čizmić.

Njegova instalacija sastoji se od tri para ruku, koje je odlio vajar Stjepo Gavrić. Te ruke se mole Bogu i drže novčanicu na kojoj piše „U Boga mi vjerujemo". Ruke su pozlaćene a gornji dio ruke je obučen u uniformu. Broj tri je simboličan kao sveto trojstvo između vjere, novca i oružja, kao tri monoteističke religije.

Govoreći o životu u Americi, gdje je otišao nakon rata, Čizmić kaže da je prvo radio kao dostavljač pice. Kasnije je uspostavio kontakte i danas živi radeći restauracije umjetnina, čime se bavio i u BiH prije rata od čega zarađuje tako da može slikati ono što želi a ne komercijalne radove.

Čizmić je u BiH bio poznat svojevremeno kao vrstan portretista.
„Moje umijeće portreta mi je omogućilo da u Americi preživim jedan period. Da ishranim porodicu. Radio sam i potrete životinja. Oni su ludi za mačkama i cukama i vlasnik kojem umre cuko traži njegov portret", pojašnjava Čizmić i dodaje da je Taj period je prestao i sad ortrete radim ako to želim. Dovoljno novca zarađujem restauracijom da mogu birati šta da radim“, kaže Seyo Čizmić.

Govoreći o tržištu umjetnika u SAD Čizmić ističe da je kupovima slika prije svega poznatih slikara ulaganje i jako unosan biznis.
„U Americi sam pod utjecajem medija, njihova prezentacija stvarnosti je drugačija. Oni imaju drugačije poglede na život od nas. Ne idu duboko kao mi ovdje i nemaju taj segment tuge kao mi. Na život gledaju tako da ga treba i živjeti i umrijeti. Dok si tu živi do daske. Bez kajanja. Sve što urade je OK. Čine sve da naprave život boljim. I jako se brzo živi“, kaže Čizmić.

Sead Seyo Čizmić rođen je 1958. godine u Sarajevu gdje je završio Školu primijenjenih umjetnost i Likovnu akademiju (odsjek slikarstvo) i magistrirao 1986. godine. Danas živi i radi u San Diegu (California).

Član je likovne grupe "Zvono" (osnovane u Sarajevu 1982. godine), koja ove godine obilježava 30 godina postojanja.

Izložba Seada Čizmića u "Zvonu" biće postavljena do 15. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: