Otvorena izložba u Zvonu
8

Čizmić: Istorija je pisana u ime Boga, za novac i pomoću oružja

Klix.ba
"Istorija je, nažalost, pisana u ime Boga, za novac i pomoću oružja", rekao je pred otvaranje postavke instalacije u Galeriji Zvono Sead Čizmić, autor rada pod nazivom "In god, money and guns we trust", koju će publika moći pogledati do 15. septembra na adresi Hamdije Kreševljakovića 17.

Pored instalacije koja simbolizira dominaciju materijalnog nad stvarnim vrijednostima, a koju čine tri para ruku obučenih u uniforme i optočenih zlatom, koje su sklopljene u molitvi, a između kojih se nalazi dolar na kojem piše "U boga mi vjerujuemo", Čizmićevu postavku u Zvonu čine i fotografije njegovih radova protkane humorom kao jednom od osnovnih niti njegovog stvaralaštva.

Na njima su simbolično prikazani oni koji se ne uklapaju u zadate obrasce, a kroz humor se osvrnuo i na početke u Americi i težak put u izbjegličkoj obući.

Sead Čizmić je izuzetan slikar, ali ga je radoznalost vodila ka istraživanju u različitim medijima. Danas njegovi radovi podrazumijevaju i video i instalacije i umjetničke objekte. Mogućnost da se umjetnošću bavi na način kako isključivo njemu odgovara ostvaruje zahvaljujući restauraciji, koju je u Bosni i Hercegovini naučio, a u Americi potpuno usavršio, zaključno sa formiranjem jednog od najboljih restauratorskih studija u Južnoj Kaliforniji.

U njegovoj biografiji važan prostor zauzima i pedagoški rad. Pored predavanja u Srednjoj umjetničkoj školi, u okviru slikarskog studija u predratnom Domu mladih, koji je pokrenuo sa kolegama iz Zvona, prve slikarske poteze od njega su učili danas afirmisani umjetnici.

Iako je na godišnjem odmoru sa porodicom u Sarajevu, odlučio je da ga provede radno, pripremajući instalaciju u Zvonu. Ponajviše zbog potrebe da i dalje doprinosi prostoru u kojem je, zajedno sa članovima grupe Zvono, pravio prve izložbe i gdje se osjećao sigurno i ispunjeno.