Popularne knjige u Sarajevu
0

Čitaoci zaluđeni djelima Stephenie Meyer

Sarajevo-x.com
Knjiga je oduvijek imala svoju 'publiku' i iako su online izdanja možda i pokušala parirati 'uvezima papira' ipak nisu uspjela privući veći broj ljudi koji bi preko ekrana čitali svoje omiljeno štivo. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj čitalaca, pogotovo među mlađom populacijom, koji su u posljednje vrijeme 'zaluđeni' knjigama svjetski poznate autorice Stephenie Meyer.

U većini sarajevskih knjižara vlada velika potražnja za knjigama 'Domaćin', 'Sumrak', 'Mladi mjesec', 'Pomrčina' i 'Praskozorje' američke književnice Stephenie Meyer, a to je vjerovatno i zbog toga što je serijal 'Sumrak' doživio svoju ekranizaciju i naprosto zaludio publiku diljem svijeta.

'Sumrak' je serijal koji se sastoji od četiri romana, a tetralogija slijedi život 17-godišnje Isabelle "Belle" Swan, čiji se život u potpunosti mijenja kada se zaljubi u vampira Edwarda Cullena.

Za ovim serijalom najviše 'luduju' tinejdžeri, no kako saznajemo od nadležnih iz sarajevskih knjižara, sve veći broj osoba u poznijim godinama života se odlučuje čitati knjige spisateljice Meyer.

Jedna od najprodavanijih knjiga je svakako i 'Izgubljeni simbol' Dana Browna, ali i knjige Khaleda Hosseinija 'Lovac na zmajeve' i 'Hiljadu sjajnih sunaca'.

"Neke od najprodavanijih knjiga u našim knjižarama su 'Cvat lipe na Balkanu', Gordane Kuić, 'Ljubav je sihirbaz, babo' autorice Nure Bazdulj Hubijar, 'Ime mi je Salma', Fadije Faqir, ali veoma je popularan i strip 'Amnezija', autora Filipa Andronika", kazali su za Sarajevo-x.com nadležni iz knjižare Šahinpašić.

Da Sarajlije vole pročitati dobre knjige potvrdili su nam i u knjižari 'Buybook'. Internet nije uspio zbaciti knjigu 's trona', štaviše, potpomogao je širenju čitalačke publike, s obzirom da su zahvaljujući njemučitaoci upoznati s najnovijim naslovima iz svijeta književnosti.

"Osim Stephenie Meyer i Dana Browna, koji su ubjedljivo najtraženiji, veliki interes javnosti je i za knjigom 'Kako vojnik popravlja gramofon' autora Saše Stanišića, zatim za knjigom 'Kuća imama', pisca Kadera Abdolaha, ali i za knjigom 'Leteći Beograđanin' Gorana Samardžića", saznajemo iz knjižare 'Buybook'.

U knjižarama Svjetlostkomerca također su najtraženiji naslovi autorice Mayer i Dana Browna, ali čitaoci i dalje traže popularnog Paula Coelha, odnosno roman 'Pobjednik ostaje sam', te Orhana Pamuka i njegovo djelo 'Muzej nevinosti'.

Deset najtraženijih knjiga u Sarajevu:

  1. 'Sumrak', Stephenie Meyer.
  2. 'Pomrčina', Stephenie Meyer
  3. 'Praskozorje', Stephenie Meyer.
  4. 'Mladi mjesec',Stephenie Meyer.
  5. 'Izgubljeni simbol', Dan Brown.
  1. 'Kako vojnik popravlja gramofon', Saša Stanišić.
  2. 'Lovac na zmajeve', Khaled Hosseini.
  3. 'Hiljadu sjajnih sunaca', Khaled Hosseini.
  4. 'Kuća imama', Kader Abdolah.
  5. 'Amnezija', Filip Andronik