Simboličan performans
199

Čitanjem imena stradalih Srebreničana SARTR i Historijski muzej obilježili 11. juli

E. LJ.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Dan sjećanja na genocid u Srebrenici članovi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) obilježili su performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja" koji je upriličen u Historijskom mueju BiH.

U okviru performansa umjetnici, glumci SARTR-a, ali i svi koji su željeli da im se pridruže čitali su imena ubijenih nedužno stradalih i pogubljenih Srebreničana.

Ovaj performans je, prema ideji i inicijativi dramaturginje Dubravke Zrnčić- Kulenović, prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu.

"Umjetnici, između ostalog, imaju zadatak da podsjećaju, govore i šire kulturu sjećanja i da napomenu da se genocid više nikada ne smije ponoviti. Svjedoci smo da se i dalje dešavaju razne agresije i genocidi širom svijeta, ali je naša zadaća da se kao intelektualna umjetnička i kulturna sredina izdignemo iz svih nacionalnih interesa", rekla je za Fenu glumica SARTR-a Maja Salkić.

Nakon toga je svake godine izvođen u Sarajevu, na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije BiH i u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

"Čitanje imena je suština našeg obilježavanja, u okviru kojeg imamo i druge forme izražavanja. Ovo je jedno od najbrojnijih čitanja do sada, tokom kojeg želimo najviše podršku pružiti svim onima koji su preživjeli genocid", kazao je glumac SARTR-a Jasenko Pašić.

U ovom performansu do sada je učestvovao veliki broj umjetnika, likovnih stvaralaca, književnika, muzičara i dizajnera, ali konstantu čine glumice i glumci zajedno sa posjetiteljima.