Kultura
41

Čitanje drame "Sedam" sa zastupnicama i zastupnicima Parlamenta FBiH

Klix.ba
Sa izvođenja drame Sedam u SARTR-u
Sa izvođenja drame Sedam u SARTR-u
Sarajevski otvoreni centar i Medica Zenica najavljuju scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame "Sedam" koje će se održati 26. novembra u Kamernom teatru 55 Sarajevo u 15:00 sati.

"Sedam" je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sedam aktivistkinja za prava žena iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije.

Te žene su: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu "Sedam" napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz. Turneju scenskih čitanja dramskog teksta "Sedam" inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine.

Čitanje drame "Sedam" je do sada organizovano preko 150 puta, drama je do sada izvođena u 32 države svijeta, prevedena je na 26 svjetskih jezika. Preko 600 žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep, do sada je čitalo ovu dramu.

Svako od čitanja drame "Sedam" izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja. U Parlamentu Kraljevine Švedske dramu su čitali parlamentarci (muškarci), a u Evropskom parlamentu predstavnici i predstavnice sedam različitih država.

Čitanje drame "Sedam" u BiH je prvi put realizovano 2013. godine u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a dramu su čitale sedam uspješnih i istaknutih žena u javnom životu Bosne i Hercegovine.

Ovaj put će ovaj na scenu izaći sedam zastupnica i zastupnika Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine: Alma Kratina (DF), Jasna Duraković-Hadžiomerović (SBB), Dennis Gratz (NAŠA STRANKA), Darijana Katić (HDZ BiH) Vesna Švancer (SBB), Vjekoslav Bakula (HDZ 1990), Kenela Zuko (SDA).

Režiserka scenskog čitanja drame "Sedam" je Tanja Miletić-Oručević.

Realizaciju događaja podržava Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i Hedda Produktion AB.