|

Čitanja u Beču i Sarajevu: Vratiti Vijećnicu građanima

Čitanja u Beču i Sarajevu: Vratiti Vijećnicu građanima
335
F
FENA
18.3.2017. u 14:42
23
komentara
335

dijeljenja
Čitanja u Beču i Sarajevu: Vratiti Vijećnicu građanima Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ispred sarajevske Vijećnice i Gradske biblioteke u Beču održana su javna čitanja "Dva grada jedna borba" u znak podrške inicijativi "Narodna čitaona: Vijećnica je naša!" protiv komercijalizacije i privatizacije Vijećnice, nekadašnje zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke BiH i jednog od kulturnih simbola grada Sarajeva i BiH.
Neformalna politička organizacija "Jedan grad, jedna borba" u decembru je pokrenula inicijativu "Narodna čitaona: Vijećnica je naša!" s ciljem da zaustavi preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele BiH.

Platoi ispred Vijećnice u Sarajevu i Gradske biblioteke u Beču bili su pozornica za dvanaest autora i autorica koji su čitanjem iskazati solidarnost s inicijativom Narodne čitaone.

U Beču su tako pod sloganom "Vaša kuća" čitali Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici) i Christoph Baumgarten (novinar), dok ispred sarajevske Vijećnice čitale su Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prevoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Selma Asotić iz „Jedan grad jedna borba“ podsjeća da od decembra prošle godine traje akcija Narodna čitaona sa dva cilja.

"Tražimo da se unutar Vijećnice osposobi čitaona i da se jedan dan u sedmici ne naplaćuje ulaz u Vijećnicu", kaže Asotić.

Ona podsjeća da je nakon obnove Vijećnice 2014. ova zgrada u potpunosti komerecijalizirana, da se naplaćuje ulaz a da je zgrada prazna. Kako kaže građani i građanke Sarajeva nemaju joj pristup i ona je tu za turiste.

Asotić je navela da se danas Sarajevu pridružuju i čitači u Beču. Koji čitaju pod sloganom Vaša kuća.

"Čitanje u Beču je samoinicijativno organizirao austrijski novinar Christoph Baumgarten. On, inače, piše o Balkanu, posebno o Bosni i Hercegovini, i nedavno je na svom blogu objavio tekst o akciji Narodna čitaona. Nakon toga je sam odlučio okupiti autore i autorice, kontaktirao je Gradsku biblioteku u Beču i dobio od njih dozvolu da koriste plato ispred biblioteke. Nazvao je čitanje Vaša kuća zato što Vijećnica, kako on kaže, to i treba biti - naša kuća. Ovo je njegov način da se solidariše sa grupom Jedan grad jedna borba protiv komercijalizacije i otuđivanja javnih prostora i dobara", dodala je.

Bedita Islamović iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH ističe da je NUBBiH u ovom zdanju bila više od 40 godina. Također podsjeća da je NUBBIH u sudskom sporu sa Gradom Sarajevom zbog objekta Vijećnice.

"Zvanični, državni dokumenti kažu da je jedini legalni korisnik NUBBiH. Što znači da Grad Sarajevo nije legalni korisnik. Paradoks je to što NUBBiH mora tražiti odobrenje od gradskih vlasti da održi bilo kakav događaj u Vijećnici. Iako je jedini legalni korisnik", kaže Islamović.

Islamović smatra da bi bilo logično, korektno i pravedno da NUBBIH ponovo dobije ovaj objekt na korištenje i da ga otvori građanima.

Saida Mustajbegović, učesnica čitanja u Sarajevu, ističe da je Vijećnica simbol onoga što smo danas postali.

"Imamo jednu divnu obnovljenu vanjštinu i nemamo onu unutrašnjost kakva je bila", kaže Mustajbegović podsjećajući da je Vijećnica uvijek imala neku svoju priču i da su u svakoj toj priči u njoj bili i ljudi, u njoj se učilo i odlučivalo.

Mustajbegović postavlja pitanje šta je nama danas Vijećnica. Da li je ona samo jedna samo lijepa zgrada i zapitati se simbol čega je danas Vijećnica
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...