Premijera
208

"Čisto ludilo": Najizvođenija predstava na svijetu Tuzlake nasmijala do suza

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanski pozorišni sladokusci večeras su imali priliku pogledati najizvođeniju predstavu na svijetu. Naime, na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli premijerno je prikazano ostvarenje "Čisto ludilo" u režiji Nine Kleflin iz Zagreba.

Komad koji je žanrovski svrstan u komediju ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najizvođenija predstava na svijetu, a zahvaljujući rediteljici Kleflin koja je korodinatorica za Evropu omogućeno je postavljanje "Čistog ludila" na tuzlanske daske koje život znače.

"Ovo je jedan urnebesni komad i premetaljka u kojoj se na zanimljiv, duhovit i nadasve inteligentan način raspravlja o tome ko je ubio čuvenu pijanisticu Izabelu", izjavila je Kleflin koja je u tuzalanskom pozorištu dosad režirala šest predstava.

Dodala je i da se lik pijanistice ne pojavljuje na sceni, ali da akteri istražuju njeno ubistvo i upleteni su u njega.

Na neki način "Čisto ludilo", ističe ona, predstavlja mješavinu odgonetaljke o ubistvu i aktuelne i zanimljive komedije.

"Posebno zanimljivo u ovoj predstavi je to da ona zapravo funkcionira po lokalnim referencama. To znači da ona ima određena pravila po kojima se igra - svaki puta kada se igra u određenom gradu počinje funkcionirati kao lokalni komad", pojašnjava rediteljica.

Shodno izrečenom u "Čistom ludilu" slučaj istražuje krim. policija iz tuzlanskog naselja Miladije, zatim kecelju koja se nosi napravio je krojač Zona, frizerski salon u kome se zbiva predstava nalazi se u Notarskoj ulici, a gospođa Pašić kao jedna od glavnih junakinja živi u ulici Aleja Alije Izetbegovića, Tuzlacima poznatija kao Oktobarska ulica.

"Naš komad je duboko ukorjenjen u Tuzlu. On barata tuzlanskim ljudima, adresama, referencama i štosovima koji će nadam se publici biti dodatno zabavni", ističe Kleflin.

Uloge su utjelovili Ivana Perkunić - Mešalić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Armin Ćatić i Nedim Malkočević koji su tuzlansku publiku doslovno nasmijali do suza.

Predstava je rađena prema originalnoj drami Paula Portnera, a dramaturšku adaptaciju uradio je Midhat Kušljugić, scenografiju Osman Arslanagić, a kostime potpisuje Marija Šarić - Ban.

Svi oni koji večeras nisu bili u prilici uživati u "Čistom ludilu" put NP u Tuzli mogu krenuti već sutra, s obzirom da je za 19:30 sati zakazano prvo reprizno izvođenje.