|

Čišćenje i pakovanje: Neobična izložba čiste savjesti

Čišćenje i pakovanje: Neobična izložba čiste savjesti
119
Klix.ba
14.3.2018. u 16:02
10
komentara
119

dijeljenja
Čišćenje i pakovanje: Neobična izložba čiste savjesti
U petak sa poćetkom u 20 sati, u gradskoj galeriji Collegium Artisticum bit će upriličeno otvaranje samostalne izložbe BiH umjetnika Maka Hubjera.
Čista savjest, samostalna izložba Maka Hubjera, prvi je korak u projektu čiji je cilj istraživanje odnosa između umjetnosti, sjećanja, i javnog prostora u kontekstu savremene Bosne i Hercegovine.

Inspirisan nizom zapuštenih urbanih dérives, umjetnik je odlučio da radi sa spomenicima i instalacijama suvremene umjetnosti koje ga okružuju kroz jednostavne gestove: čišćenje i pakovanje. Monumentalna prisutnost koja obilježava urbani plan gradova poput Sarajeva – koji sadrže tragove traumatične prošlosti – nalaze se u centru akcija koje se inicijalno percipiraju kao banalne, ali koje su zapravo intimno povezane sa škakljivim pitanjima predstavljanja sjećanja u javnom prostoru. Ovakvu praksu diktira shvatanje stanja napuštenosti ili degradiranosti javnih spomenika: ona stavlja naglasak na položaj umjetnika, što na prvi pogled može podsjetiti na program konzervacije srodan strategiji očuvanja lokacija historijske baštine.

Međutim, u stvarnosti, u jedinstvenom istraživanju koje je pokrenuo Mak Hubjer, tragovi habanja postavljaju pitanja vezana za fenomen koji Bogdan Bogdanović definiše kao "urbicide", niz ponovljenih nasilja, nanesenih gradu kao "predmetu identiteta". Ironično iskorištavanje pojma "čiste" savjesti zapravo prikriva pokušaj otkrivanja tenzija koje su osnova, ne samo određenih istorijskih narativa koji se distribuiraju umjetničkim putem u čitavom urbanom tkivu, već i njegovih višestrukih i nepredvidivih procesa distorzije / reinterpretacije / brisanja. Stvaranjem subjektivnog i provokativnog dijaloga između umjetnika i kolektivnog identiteta, Umjetnik se lakim dodirom bavi pitanjem aure spomenika, razrjeđujući ga kroz crteže, grafike, slike i skulpture.

Kustosi su Alessandro Gallicchio i Sanela Nuhanović.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...