Filmovi iz 25 zemalja
0

"Cinema komunisto" otvara Kratkofil plus u Banjoj Luci

FENA
U okviru festivala “Kratkofil Plus” Banja Luka će od 9. do 13. augusta biti domaćin autorima i ljubiteljima kratkog filma, ali i mjesto projekcija dugometražnih filmova iz više zemalja svijeta.

Ovogodišnji Peti međunarodni festival “Kratkofil Plus” otvorit će višestruko nagrađivani dokumentarni film „Cinema Komunisto“, režiserke Mile Turajlić, koja će biti i gošća festivala.

Programom “Panorama Plus” banjalučkoj publici “Kratkofil” nudi pregled filmova koji nisu dostupni u domaćim bioskopima, a koji su imali značajan uspjeh na filmskim festivalima.

Tako će u otvorenom kinu posjetioci, pored filma „Cinema Komunisto“, moći vidjeti dugometražne igrane filmove: „Šuma summarum“, subverzivni i duhoviti prvenac hrvatskog režisera Ivana Gorana Viteza, „Avr“, finskog majstora Akija Kaurismakija koji je osvojio nagradu kritike na festivalu u Kanu, „Rijetka roba“, finski horor hit za mlade, i „Čuvar“, najgledaniji film u Irskoj ove godine koji je iza sebe ostavio holivudske blokbastere kao što su „Transformers 3“, „X-Men: prva klasa“ i „Pirati sa Kariba 4“.

Ipak, kratki film ostaje u fokusu takmičarskog dijela festivala “Kratkofil Plus”.

Ove godine za festivalske nagrade bore se 42 filma iz 25 zemalja svijeta.

Žiri koji će odlučivati o pet festivalskih nagrada čine beogradska producentica Iva Plemić Divjak, banjalučki glumac Ljubiša Savanović i finski reditelj Jan Ijas, čiji je film „Duhovi“ osvojio Grand Prix na "Kratkofilu" 2009. godine.

Pored te, žiri će dodijeliti i nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolji animirani film, najbolji eksperimentalni film i najbolji regionalni film.

"Kratkofil Plus" ove godine obraća posebnu pažnju na dokumentarni film, tako da će, pored „Cinema Komunisto“, prikazati filmove „Nanking“, oskarovca i američkog režisera Dana Sturmana koji je nedavno posjetio Banju Luku i u susret “Kratkofilu Plusu” održao radionicu o dokumentarnom filmu, nagrađivani dokumentarac „Mila traži Senidu“, Roberta Tomića Zubera, kao i blok kratkih filmova sa festivala dokumentarnog filma DOK Leipzig.

Program festivala bit će obogaćen i edukativnim dijelom gdje će se prezentovati projekat reelport, internet platforma za kratki film, a filmašima će biti interesantna i panel diskusija koja se održava u saradnji VizArt Film produkcijom.

Ana Vidović, izvršna direktorica “Kratkofila” istakla je kako je ove godine zaista pravi izazov realizovati festival.

„Naime, činjenica je da je ovogodišnji program svojim izuzetnim kvalitetom nadgradnja svih dosadašnjih izdanja festivala, ali da se radi u budžetskim okvirima znatno manjim od prethodnih godina. Finansijska podrška Vlade RS i Grada Banja Luka je simbolična ove godine i apsolutno ne zadovoljava ni osnovne potrebe organizacije ovakvog događaja. Svjesni smo da nam aktuelna ekonomska situacija ne ide u prilog, ali i dalje vjerujemo da je trebalo biti više razumijevanja, s obzirom da je u pitanju projekat koji je godinama unazad opravdao svoje postojanje i koji je dakako prepoznatljiv i priznat kod publike i kod struke”, kazala je ona.

Pored Banje Luke, dijelovi takmičarskog programa festivala bit će prikazani i u drugim gradovima, a izabrani su Bijeljina, Milići, Vlasenica, Laktaši i Srebrenica.