{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ciklus filmova Luisa Bunuela od 5. do 7. maja

F
5.5.2010. u 11:52
0
0
Ciklus filmova Luisa Bunuela od 5. do 7. maja
0
Ciklus filmova Luisa Bunuela od 5. do 7. maja
Luis Buñuel
Ciklus filmova "Luis Buñuel" održavat će se u prostorijama Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu od 5. do 7. maja.
Program realizira Fondacija Kriterion u suradnji s Ambasadom Kraljevine Španije u BiH i Akademijom scenskih umjetnosti, a sarajevska publika imat će priliku pogledati sljedeće filmove: El angel exterminador (Anđeo istrebljivač) Viridiana, Simon del desierto(Simon iz pustinje) i Un perro Andaluz (Andalužanski pas).

Luis Buñuel je poznati španski režiser, koji je kasnije dobio i meksičko državljanstvo, a najveći dio svoga radnog vijeka proveo je radeći u Meksiku i Francuskoj, ali i u svojoj rodnoj Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

On važi za jednog od najboljih meksičkih režisera, i jednog od najvažnijih režisera u historiji kinematografije.

Buñuelovi filmovi poznati su po obilju nadrealnih scena i pored brojnih nagrada Kanskog filmskog festivala, Venecijanskog filmskog festivala, te Američke filmske akademije, dobio je i Zlatnog lava karijere 1982. na Filmskom festivalu u Veneciji te počasnu nagradu FIPRESCI 1969. na Berlinaleu, a 1977. i Nacionalnu nagradu za umjetnost i nauku, u oblasti finih umjetnosti.

Buñuel je umro u glavnom gradu Meksika 1983. godine. Prvog dana ovog ciklusa filmova u prostoru Akademije scenskih umjetnosti bit će prikazan dokumentarni film o ovom režiseru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: