|

Chopin je najvjerovatnije imao epilepsiju

Chopin je najvjerovatnije imao epilepsiju
0
S
Sarajevo-x.com
25.1.2011. u 08:42
0
komentara
0

dijeljenja
Chopin je najvjerovatnije imao epilepsiju Foto: AFP
Sjajni poljski kompozitor Frederick Chopin u toku svog kratkog života doživljavao je brojne halucinacije, a španski naučnici vjeruju da je zapravo bolovao od epilepsije.
Pijanista, koji je umro 1849. u dobi od samo 39 godina, patio je od respiratornih infekcija, česte povišene temperature, glavobolja i depresije, ali stručnjaci vjeruju da je njegova smrt uslijedila zbog genetske bolesti pluća - cistične fibroze, a ne tuberkuloze, kako se ranije mislilo.

Chopin je u pismima i memoarima opisivao svoje vizije, a njegova ljubavnica, francuska književnica George Sand svjedočila je tim halucinacijama, a posebno na putu u manastir koji je za slavnog kompozitora bio "pun terora i duhova", prenosi BBC.

U pismu koje je Chopin napisao kćerci ljubavnice opisao je momenat kad mu je u salonu dok je svirao iz klavira izašao duh, koji ga je natjerao da napusti sobu da bi se pribrao.

Doktor Manuel Varquez Caruncho i kolege upozoravaju da su u to vrijeme medicinska znanja bila ograničena, posebno kad je u pitanju razumijevanje epilepsije. Njihova teza nije mogla biti provjerena jer je poljska vlada odbila uraditi DNK analize na srcu umjetnika koje se čuva u Varšavi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.