Kustosica Fondacije Katrin Cartlidge
0

Charlotte Rampling gošća Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
Charlotte Rampling
Charlotte Rampling
Ovogodišnja kustosica Fondacije Katrin Cartlidge je Charlotte Rampling, jedna od najznačajnijih glumica našeg vremena, javljaju organizatori Sarajevo Film Festivala.

Eminentna glumica pridružit će se ekipi SFF-a u Sarajevu, gdje će predstaviti ovogodišnjeg dobitnika nagrade Katrin Cartlidge Fondacije.

Charlotte Rampling će sarajevskoj publici predstaviti i film "Melancholia" Larsa von Triera u kojem je ostvarila ulogu Gaby, čiji lik je baziran na rediteljevoj majci.

Svoju filmsku karijeru počela je 1964. godine s Richardom Lesterom u njegovom filmu "The Knack". Godine 1966. pojavila se kao Meredith u filmu "Geogry Girl", a poslije toga njena glumačka karijera je procvjetala kako u engleskoj, tako i u francuskoj i talijanskoj kinematografiji. Rempling se često pojavljivala u kontroverznim ulogama. Godine 1969. u filmu "The Damned" Luchina Viscontija i u filmu Liliane Cavani iz 1974. godine "The Night Porter", glumeći uz Dirka Bogardea.

Priznanje američke publike dobila je u remakeu detektivske priče Raymonda Chandlera "Farewell, My Lovely" (1975), a potom s Woodyjem Allenovim "Stardust Memories" (1980), a posebno u filmu "The Verdict" (1982), drami koju je režirao Sidney Lumet s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi. Duga lista njenih filmova takođe uključuje i "Angel Heart" Alana Parkera, "The Wings of the Dove" Iana Softlya, "The Cherry Orchard" Micheala Cacoyannisa, "Caotica Ana" Julia Medema i "Lemming" Dominika Molla.

Charlotte Rampling je intenzivno sarađivala s rediteljem Françoise Ozonom ostvarivši uloge u filmovima "Under the Sand" (2001), "Swimming Pool" (2003) i "Angel" (2006). Također, glavnu ulogu ostvarila je i u filmu "Heading South" Laurenta Canteta (2005).

Posljednje uloge ostvarila je, između ostalih, u filmovima: "I, Anna", "Melancholia", "The Eye of the Storm", "Streetdance 3D", "Never Let Me Go", "Babylon AD", "Life During Wartime", "Boogie Woogie & The Duchess".

Za svoje uloge Charlotte Rampling nagrađena je brojnim priznanjima među kojima su i Počasni Cezar, Nagrada Evropske filmske akademije za najbolju žensku ulogu ("Swimming Pool"), te Nagrada za životno djelo Stockholm Film Festivala.