Kultura
0

Charlie Kaufman gost 14. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival u svom 14. izdanju ugostit će jednog je od najznačajnijih scenarista - oskarovca Charlie Kaufmana koji će sarajevskoj publici predstaviti svoj rediteljski debi "Synecdoche, New York".

Publika će ovo izuzetno ostvarenje moći vidjeti u okviru programa Panorama, a bit će upriličena i specijalna projekcija u okviru programa Heineken Open Air.

“Ezoterično, nestvarno, zabavno, luckasto, majstorski“, ocjene su koje kritika upućuje filmovima Charlie Kaufmana.

Filmski kritičari za njegov rad kažu kako uvijek donosi nešto drugačije. Riječ je o osebujnom autoru koji pomijera granice i ruši stereotipe. Kaufmanova djela, složili su se kritičari, jednako dobro i inspirativno je čitati koliko i gledati pretočene na filmsko platno.

Scenarista, producent i reditelj, nakon nekoliko projekata na TV-u, Kaufman u svijet filmske industrije uplovio je sa scenarijem "Being John Malkovich" (Biti John Malkovich".

Do tada je bio relativno nepoznat u svijetu filma, radio je na nekoliko TV serijala, dok je u međuvremenu pisao scenarije koje je pokušavao prodati svim većim kućama. Sve do nastanka scenarija za "Being John Malkovich", u kojem su uloge ostvarili John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich, Catherine Keener. Režiju ovog filma potpisuje Spike Jonze koji će u Kaufmanovu životu i budućem radu ostaviti veliki trag. Film je prikazan na brojnim festivalima, nominiran je za Oscara, osvojio BAFTA nagradu, a Kaufmana je toliko ohrabrio da je već naredne godine napisao čak tri scenarija opet njegujući svoj osobeni stil.

U 2001. nastaje Human Nature, a iste godine i izvanredno ostvarenje "Adaptation" sa Nicolasom Cageom i Meryl Streep. Ovaj film donosi mu drugu nominaciju za Oscara i drugu BAFTA nagradu. Naredne godine uslijedio je film "Confessions of a Dangerous Mind" u režiji George Clooneya.

Kaufman se 2004. godine pojavljuje sa izuzetnim originalnim scenarijem "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Film režira Michel Gondry, a uloge ostvaruju Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst. Film je ubrzo ocijenjen kao najuspješniji Kaufmanov film, te je i nagrađen Oscarom za najbolji originalni scenarij. Njegova karijera i popularnost počeli su se razvijati vrtglavom brzinom.

Kaufmanom rediteljski debi uslijedio je ove godine upravo sa filmom koji će vidjeti i publika u Sarajevu. U filmu "Synecdoche, New York" uloge su ostvarili oskarovac Philip Seymour Hoffmanom i Michelle Wiliams. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu. Također, ove godine snimljen je i film "The Curios Case of Benjamin Button", prema Kaufmanovom scenariju, a u režiji Davida Finchera, u kojem naslovne uloge tumače Brad Pitt i Cate Blanchett.

Kaufman je uvršten na listu stotinu najmoćnijih ljudi u Hollywoodu i jedini je pisac koji se ikada našao na toj listi.