{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD

F
2.8.2007. u 20:34
0
0
Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD
0
Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD
Kongresna biblioteka SAD-a u četvrtak je imenovala Charlesa Simica za 15. pjesničkog laureata, a njegovu poeziju opisala kao pristupačnu i prepoznatljivu po bljeskovima ironičnog humora.
Simic (69), koji je rođen u Jugoslaviji ali je emigrirao u Sjedinjene Države u 16. godini, preuzet će svoje dužnosti najesen, otvaranjem godišnjih književnih serija Biblioteke, navodi knjižičar Kongresa James Billington u izjavi za javnost, javio je Reuters.

Ta nagrada je stvorena prije 70 godina kako bi se podigla nacionalna svijest i poštovanje čitanja i pisanja poezije.

Pjesnik koji je dobio Pulitzerovu nagradu naslijedio je Donalda Halla i pridružio se listi uglednih pjesnika koji su obavljali tu dužnost poput Teda Koosere, Louise Gluck, Billyja Collinsa, Stanleyja Kunitza, Roberta Pinskyja, Roberta Hassa, Rite Dove i Roberta Penna Warrena.

"Obim imaginacije Charlesa Simica evidentan je u njegovoj zapanjujućoj i neobičnoj maštovitosti. On se koristi jezikom vještinom majstora, a ipak njegove pjesme su lako pristupačne, često meditativne i iznenađujuće", izjavio je Billington.

"On nam je podario bogati opus visoko organizirane poezije sa sjenama tame i bljeskovima ironičnog humora", navodi Billington.

Simic je napisao 18 knjiga poezije a također je esejist i prevodilac. Predaje na Univerzitetu New Hampshirea 34 godine.

Dobio je Pulitzerovu nagradu za poeziju u 1990. za knjigu pjesama u prozi "Svijet se ne završava" te brojne druge nagrade a neke stipendije su imenovane po njemu.

Simic, koji živi u Strafforu u New Hampshireu, stigao je u Sjedinjene Države u 1954. godine. Kazao je da je počeo pisati poeziju u srednjoj školi kako bi privukao pažnju djevojaka.

"Posebno sam dirnut i počastvovan što sam izabran jer sam bio imigrantski dječak koji nije govorio engleski do petnaeste godine života", izjavio je Simic, koji će objaviti novu knjigu poezije "That Little Something", u februaru iduće godine.

Pozicija pjesničkog laureata datira od 1937. godine kada je nazivana "konsultantom poezije u biblioteci Kongresa". Ime nagrade je promijenjeno aktom Kongresa u 1985.

Laureat dobija godišnju nagradu od 35.000 dolara s mandatom koji traje jednu ili dvije godine. Biblioteka tvrdi kako pokušava minimizirati dužnosti tako da laureati mogu raditi na vlastitim projektima.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: