{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD

F
2.8.2007. u 20:34
0
0
Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD
0
Charles Simic 15. pjesnički laureat Kongresne biblioteke SAD
Kongresna biblioteka SAD-a u četvrtak je imenovala Charlesa Simica za 15. pjesničkog laureata, a njegovu poeziju opisala kao pristupačnu i prepoznatljivu po bljeskovima ironičnog humora.
Simic (69), koji je rođen u Jugoslaviji ali je emigrirao u Sjedinjene Države u 16. godini, preuzet će svoje dužnosti najesen, otvaranjem godišnjih književnih serija Biblioteke, navodi knjižičar Kongresa James Billington u izjavi za javnost, javio je Reuters.

Ta nagrada je stvorena prije 70 godina kako bi se podigla nacionalna svijest i poštovanje čitanja i pisanja poezije.

Pjesnik koji je dobio Pulitzerovu nagradu naslijedio je Donalda Halla i pridružio se listi uglednih pjesnika koji su obavljali tu dužnost poput Teda Koosere, Louise Gluck, Billyja Collinsa, Stanleyja Kunitza, Roberta Pinskyja, Roberta Hassa, Rite Dove i Roberta Penna Warrena.

"Obim imaginacije Charlesa Simica evidentan je u njegovoj zapanjujućoj i neobičnoj maštovitosti. On se koristi jezikom vještinom majstora, a ipak njegove pjesme su lako pristupačne, često meditativne i iznenađujuće", izjavio je Billington.

"On nam je podario bogati opus visoko organizirane poezije sa sjenama tame i bljeskovima ironičnog humora", navodi Billington.

Simic je napisao 18 knjiga poezije a također je esejist i prevodilac. Predaje na Univerzitetu New Hampshirea 34 godine.

Dobio je Pulitzerovu nagradu za poeziju u 1990. za knjigu pjesama u prozi "Svijet se ne završava" te brojne druge nagrade a neke stipendije su imenovane po njemu.

Simic, koji živi u Strafforu u New Hampshireu, stigao je u Sjedinjene Države u 1954. godine. Kazao je da je počeo pisati poeziju u srednjoj školi kako bi privukao pažnju djevojaka.

"Posebno sam dirnut i počastvovan što sam izabran jer sam bio imigrantski dječak koji nije govorio engleski do petnaeste godine života", izjavio je Simic, koji će objaviti novu knjigu poezije "That Little Something", u februaru iduće godine.

Pozicija pjesničkog laureata datira od 1937. godine kada je nazivana "konsultantom poezije u biblioteci Kongresa". Ime nagrade je promijenjeno aktom Kongresa u 1985.

Laureat dobija godišnju nagradu od 35.000 dolara s mandatom koji traje jednu ili dvije godine. Biblioteka tvrdi kako pokušava minimizirati dužnosti tako da laureati mogu raditi na vlastitim projektima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: