Kultura
53

Četvrti ramazanski festival knjige u znaku donacija za biblioteku u Goraždu

FENA
(Foto: FENA)
Tradicionalni Četvrti ramazanski festival knjige (RFK) počeo je danas na Trgu djece Sarajeva, na kojem će svaki, od ukupno 20 izlagača iz BiH, donirati knjige u vrijednosti od 200 KM za Narodnu biblioteku Goražde.

"Ova biblioteka je u veoma teškoj poziciji i bez elementarnih je mogućnosti redovne obnove knjižnog fonda zbog čega smo se odlučili da njoj bude namijenjena akcija prikupljanja i darivanja knjiga", rekao je danas na pres-konferenciji direktor Festivala i izdavačke kuće "Connectum", koja je organizator Festivala, Ajet Arifi.

Direktor Centra za kulturu Goražde, u kojem je smještena Narodna biblioteka, Hamdo Sijerčić izrazio je zahvalnost organizatorima, čija će pomoć, kaže, biti od velikog značaja za korisnike biblioteke.

"Trenutno imamo oko 400 članova biblioteke, u kojoj se okupljaju najbolji učenici i drugi ljudi koji redovno čitaju knjigu. Raspolažemo sa više do 48.000 knjiga", istakao je Sijerčić.

Na prethodna tri festivala podržane su biblioteke u Zvorniku, Bosanskoj Dubici i Maglaju.

Na ovom festivalu knjige učestvuju isključivo izdavači i knjižare iz BiH, a posjetioci imaju priliku kupiti i razne predmete na bazaru rukotvorina.

Festival će trajati do 15. jula, kada u svetom mjesecu veliki broj građana u tišini ramazanskog posta učvršćuje univerzalne duhovne vrijednosti ljudskog postojanja.