Kultura
0

Četvrti dan Street Arts Festivala prštao od energije

Klix.ba
Četvrti dan festivala je prštao od energije. Ekipa Street Arts festivala je dala sve od sebe da posjetiteljima još jedan dan pokaže pregršt sadržaja i kreativnih radionica.

Svoj završni performans, sa gotovim reciklažnim instalacijama, imao je već najavljivani dvojac iz Beča sa svojim multimedijalnim performansom “Muziklaža”, iza kojeg je uslijedila još jedna radionica za najmlađe.

“Od mnogo ljudi sam dobila komentar da su moje fotografije strašne, ali ja sam samo izrazila ono što svatko od nas u većoj ili manjoj mjeri osjeća” - rekla nam je Jetmira Čoćaj, autorica autobiografske izložbe fotografija “Svjetlopisanje tame”.

Jetmira je studentica povijesti umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Mostaru, koja se fotografijom bavi četiri godine. Mlada umjetnica je svojom izložbom doista ostavila sve prisutne bez daha, pokazujući svoju ranjivost i neshvaćenost svijeta, u pomalo mračnim fotografijama kojima ogoljuje dušu pred svima.

Kada ugledate karikaturu muškarca koji na svojim rukama pažljivo drži curicu koja zaigrano šalje poljupce, znajte da je taj muškarac izmučen ratom čije posljedice još uvijek osjeća. To je slika dvojice talentiranih i pomalo sjetnih talijanskih umjetnika koji svojim protestnim i anarhističnim radovima žele prikazati kaos koji vlada u svijetu. Odbacivši svijet, odbacili su i karatkeristično oruđe za slikanje jer za svoje radove koriste izrezane fotografije i drvene štapove. Inače poznati slikari također drže radionice slikanja za djecu, za koju kažu da ih vole jer smatraju da jedino djeca mogu promijeniti svijet, jer nisu zatrovana.

Ipak za svačiji osmijeh na licu se pobrinula energična ekipa multimedijalnog performansa “Lovevolution”. Kombinacijom davno zaboravljene umijetnosti, izmjene dijapozitivnih sličica Marina Tudora, slikara Damira Mumbašića, u pratnji Amara Šantića na gitari, Amele Darling na klavijaturama i Dj Marine Mimoze. Negdje tamo u pozadini oslikana dijapozitivom njihala se plesačica u haljini od papira koja je ispijala pivo i pušila cigaretu, kao da je nesvjesna znatiželjnih očiju gledatelja, s koje su pažnju odvlačili jedino mistični plesači, čiji je identitet bio skriven iza platna.

Opijeni atmosferom u koju ih je uveo “Lovevolution”, svi prisutni su iza toga mogli uživati u koncertu sarajevskog benda “Gudron”, iza kojih je je uslijedio koncert rastuće popularnog beogradskog benda “Straight Mickey and the Boyza.”

Program festivala je završio uz mnogo dobre muzike, iako se aktivnosti festivala nastavljaju čitav iduće sedmice da bi umjetnici i slikari mogli završiti svoje započete vizije u oslikavanju grada.