Kultura
0

Četvrti dan Sarajevo Chamber Music Festivala posvećen Mozartu

FENA
Koncert sutrašnjeg četvrtog dana Sarajevo Chamber Music Festivala bit će omaž jednom od najvećih genija muzičke umjetnosti, čija su djela ujedno i osnova repertoara kamerne muzike - Mozartu.

Specijalni gost Sarajevo Chamber Music Festivala, u izvedbi čuvenog Mozartovog Klarinetskog kvinteta u A duru, bit će slovenački i internacionalni klarinetista Boris Rener, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Rođen u Sloveniji, klarinetista Boris Rener je okarakterisan kao istovremeno "nježan i strastven". Kako su ocijenile različite kritike, njegov zvuk je topao i ima predivan "miris starinskog". Rener je studirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, na Conservatoire National de Versailles i na Univerzitetu Hartford, the Hartt School of Music kao stipendista Fulbrighta.

Debitirao je u Ljubljani sa Simfonijskim orkestrom Radijo-televizije Slovenije, pod dirigentskom palicom Antona Nanuta 1995. godine. Za vrijeme boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, Boris Rener je pobijedio na Takmičenju Emerson Quarteta, što je rezultiralo zajedničkim nastupima sa ovim najuglednijim američkim ansamblom.

Od tada nastupa kao solist i kao član raznih grupa kamerne muzike u Sloveniji i inozemstvu.

Mozartov gudački kvartet u A duru izvest će Manhattan String Quartet, rezidentni ansambl Sarajevo Chamber Music Festivala, a u izvedbi Klavirskog kvinteta u A duru pridružit će im se i sarajevski i internacionalni pijanista, kodirektor festivala, Dino Mulić.

Pijanista Dino Mulić, renomirani je umjetnik u oblasti ozbiljne muzike u BiH. Rođen je u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2005. ovaj mladi umjetnik dobiva Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu kao najuspješniji student Univerziteta u Sarajevu, a već 2006. počinje raditi na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Dobitnik je najviših priznanja na državnim takmičenjima, a kao koncertni umjetnik nastupao je u zemljama Balkana, Evrope, te u SAD-u i Kanadi.

Koncertu će prethoditi predavanje o Mozartovim djelima na Muzičkoj akademiji koje će održati Ivan Čavlović.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.