Mrkonjić Grad
0

Četvrta likovna kolonija Balkana 2008.

FENA
U okviru regionalne inicijative "Umjetnošću preko granica i barijera", pod radnim nazivom "Sa riječi na djela!", od 20. do 26. jula na jezeru Balkana kod Mrkonjić Grada bit će održana četvrta Regionalna likovne kolonija.

Pokrenuta 2005. godine, Kolonija je izrasla u jedinstvenu kulturno-edukativnu manifestaciju, prepoznatu po doprinosu regionalnim procesima podizanja svijesti o pitanjima ljudskih prava u oblasti invaliditeta, pomirenja, principima društvene inkluzije i jednakih mogućnosti za sve te oporavka od posttraume.

To je i prilika za druženje i stvaralački rad 21 umjetnice i umjetnika sa i bez invaliditeta iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Balkana 2008. nosi snažnu zagovaračku poruku o važnosti i hitnosti usvajanja i dosljedne provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u zemljama regije.

Nastali radovi bit će izlagani u svrhu promocije Kolonije i podizanja svijesti javnosti o položaju, potrebama, ali i potencijalu koji osobe sa invaliditetom mogu dati svojoj zajednici i društvu.

U okviru Balkane 2008. bit će organizirano ponovno okupljanje i konsultativni sastanak organizacija koje su prepoznati lideri u zemljama regije u oblasti zagovaranja i promoviranja prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Specijalni gost Kolonije bit će grupa akademskih slikara iz zemalja regije, koji će se u stvaralačkom radu pridružiti učesnicima i tako dati doprinos njenim ciljevima.

Organizatori Kolonije Balkana 2008. su Regionalni ured Survivor Corpsa za jugoistočnu Evropu u partnerstvu sa Mrežom preživjelih od mina (LSN) BiH, Organizacijom amputiraca Republike Srpske UDAS i Opštinom Mrkonjić Grad.