Kultura
84

"Četkarski zanat", izložba o bogatoj tradiciji sa posljednjim četkarom sa Baščaršije

Klix.ba
Muzej Sarajeva u četvrtak, 22. decembra 2016. upriličit će izložbu "Četkarski zanat", koja predstavlja dio naše bogate tradicije.

Isa-beg Ishaković je postavio temelje današnjeg Sarajeva sa čaršijom u kojoj se razvijalo zanatstvo.

Danas na Baščaršiji postoji oko 250 zanatlija u više od 35 tradicionalnih zanata koji, uprkos svim nedaćama, uspijevaju zadržati tradicionalni izgled, ponudu, kao i kvalitet mnogih proizvoda.

Četke kao originalni i kvalitetani ručni rad je proizvod koji je rađen strpljivo, polako i sa ljubavlju. Posebna pažnja poklanja se biranju odgovarajuće dlake za četku, dužinu, debljinu, izdržljivost, boju i njenu namjenu. Postoje razne vrste četki, od klasičnih za kućne potrebe do onih za specijalne namjene, kao što su četke za farbanje, četke u ugostiteljstvu, ali i one minijaturne za čišćenje igala od infuzije.

Remzija Balagić je posljednji zanatlija četkarskog zanata na čaršiji, naslijedio je tradiciju od oca Age Balagića i nastavio da vrhunski ručno izrađuje četke. Radnja koja je stara više od 40 godina nudi autentičnost u prodaji četki, što je jako zanimljivo strancima.

Izložbi će prisustvovati i Remzija koji će prezentovati rad i proizvodnju četki i prikazati način proizvodnje koji se nije promijenio uprkos novom načinu života.