"Otvoren za sve"
3

Četiri predstave u Dječijem programu Međunarodnog teatarskog festivala MESS

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dječiji program važan je segment Međunarodnog teatarskog festivala MESS, a ove godine sadrži četiri predstave iz Bosne i Hercegovine i inozemstva koje će biti izvedene u Pozorištu mladih Sarajevo.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković danas na konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da uspijevaju u namjeri da sačuvaju kontinuitet dječijeg programa tog festivala te činjenice da je taj program sadržajno prilagođen svim kategorijama i publici različite starosne dobi.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Istaknuo je i prostornu prilagođenost te spomenuo činjenicu da je odnedavno zgrada Pozorišta mladih Sarajevo prilagođena i osobama s invaliditetom. Sve to je, kako je kazao, u duhu ovogodišnjeg mota MESS-a koji glasi 'Otvoren za sve'.

S tim u vezi izdvojio je predstavu 'Svirala', koju Pozorište mladih Sarajevo realizira zajedno s Udruženjem 'Život s Down sindromom FBiH'. U toj predstavi angažirano je 17 mladih ljudi, od kojih su mnogi s Down sindromom.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Koordinator Dječijeg programa Oliver Jović istaknuo je ideju organizatora da se Mali MESS širi a sadržaje približi i publici u manjim mjestima koji nažalost nemaju često priliku da prisustvuju događajima te vrste. Po njegovim riječima, bitan detalj tog programa je i balans domaćih i sadržaja iz inozemstva.

Dramaturg Pozorišta mladih Sarajevo Segor Hadžagić naglašava da Mali MESS dopunjava segment dječijeg teatra, a ističe važnost suradnje s pozorištima iz regije i svijeta, kao i radionice namijenjene za edukaciju mladih osoba.

U ovogodišnjem Dječijem programu predstave su iz BiH, Hrvatske i Austrije (austrijsko-hrvatska koprodukcija), a sadržaji su prilagođeni za sve uzraste.

Mali MESS 29. septembra otvara lutkarska predstava 'Dindim', autorski projekt Tamare Kućinović koji se bavi prijateljstvom i baziran je na istinitom događaju. Programom Malog MESS-a planirana je predstava 'Čarobna lampa', produkcija Pozorišta mladih te predstava iz Austrije 'Tigrasti ljiljani' koja se bavi odrastanjem i životnim ciklusom, a izvođači su starosti od sedam do 80 godina. Najavljena je i radionica namijenjena za edukaciju mladih o tehnici rada s grafoskopom za kreiranje određenih predstava, kao i radionica u kojoj se suvremeni ples koristi za senzibilniji odnos djeteta i roditelja.

Međunarodni teatarski festival MESS bit će održan od 29. septembra do 6. oktobra, a publika će moći pogledati ukupno 23 predstave iz 17 država. Festival MESS čine tri segmenta - glavni program Festivala, Mali MESS - program za djecu i MESS Forum.