Švicarski program za kulturu
0

Četiri nova regionalna projekta kulturne saradnje

FENA
Švicarski program za kulturu u zapadnom Balkanu (SCP) sutra će predstaviti četiri nova regionalna projekta kulturne saradnje, koja će se provoditi od 2009. do 2012. na prostoru zapadnog Balkana.

Predstavnici jedanaest organizacija iz regiona koje će u partnerstvu provoditi izabrane projekte pozvane su sutra u Sarajevo povodom potpisivanja ugovora sa SCP. Rolf Lenz, ambasador Švicarske u BiH, poželjet će učesnicima dobrodošlicu i održati uvodni govor.

Zvanično potpisivanje ugovora uslijedit će nakon kratkog predstavljanja nagrađenih projekata.

Četiri projekta vrijednosti 1.600.000 CHF dio su petogodišnjeg programa regionalne kulturne saradnje koji vodi Pro Helvetia, Švicarsko umjetničko vijeće, a koji podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC.

Program ima za cilj da doprinese promociji demokratije i slobodi izražavanja, rješavanju konflikata i poštivanju manjina.

SCP posebno podržava kulturne i umjetničke inicijative, organizacije i platforme koje su regionalno orijentirane. SCP svoj rad zasniva na principima jednakosti, širokog učešća i decentralizacije kulturnih inicijativa, saopćeno je iz Regionalne kancelarije SCP-a.