Kultura
0

Četiri filma nominirana za nagradu "Evropsko otkriće godine"

FENA
Četiri filma nominirana su za nagradu "Evropsko otkriće 2007.". Nominacije je odredio komitet koji čine članovi FIPRESCI-ja (Međunarodne federacije filmskih kritičara), a kategorija "Otkriće godine" predstavlja dugometražne filmove mladim i dolazećim režiserima.

Od 63 prijavljena filma, oni su izabrali četiri nominacije: "Bikur ha-tizmoret" (Posjeta grupe) Erana Korlina iz Izraela, "Control" Antona Corbijna iz Velike Britanije, "Gegenuber" (Kolege) Jana Bonnyja iz Njemačke, te "Takva" (Čovjekov strah od Boga) Ozera Kiziltana rađenog u tursko-njemačkoj koprodukciji.

U filmu "Posjeta grupe", mala grupa muzičara egipatske policije zaluta u izraelskom gradu u bespuću. Film je dobio ovogodišnju nagradu Izraelske filmske akademije i također je dobio nagradu Coup de Coeur u Cannesu u programu "Un Certain regard".

Film "Control" prepričava posljednje dane Iana Curtisa, enigmatičnog pjevača engleskog post-punk banda Joy Division, i bio je uvodni film ovogodišnjeg Quinzainea u Cannesu. "Kolege" priča o gubitku brižljivo čuvane fasade skladne porodice i također je prikazan na Canneskom Quinzaineu.

"Čovjekov strah od Boga" priča je o Muharremu, izuzetno pobožnom muslimanu čija je vjera uzdrmana iskušenjima savremenog svijeta. Film je dobio brojne nagrade, među kojima je i "Srce Sarajeva" na SFF-u i nagradu kritike na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

U okviru evropskih filmskih nagrada, kategorija "Otkriće godine" predstavlja prve dugometražne filmove mladim i dolazećim režiserima. Nominirani filmovi sada će biti dostupni za svih 1.800 članova Evropske filmske akademije. Oni će glasati za pobjednika koji će biti objavljen na 20. Evropskoj filmskoj nagradi 1. decembra u Berlinu.