{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ceremonijom u NPS otvorena Sarajevska zima: Ničeg nema bez umjetnosti

F
FENA
7.2.2019. u 22:09
52
1
Ceremonijom u NPS otvorena Sarajevska zima: Ničeg nema bez umjetnosti
52
Internacionalni festival Sarajevska zima svečano je otvoren centralnom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu održanom u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva.
Ovogodišnji festival održava se pod motom "Buka i bijes" koji simbolizira otpor, suprotstavljanje negativnim procesima u svijetu, poručujući da je moguće izgraditi ono što je bolje i humanije.

Direktor festivala Ibrahim Spahić je u obraćanju zvanicama apelirao na slobodu stvaralaštva jer, kako je kazao, ničega nema bez umjetnosti. Najavio je da Sarajevo priprema za 2021. godinu olimpijadu kulture svijeta.

Podsjetio je da su među pokroviteljima Festivala UNESCO i Vijeće Evrope te istakao da je Mađarska počasni gost ovogodišnje Sarajevske zime, kao i da se takvo gostovanje ove zemlje na festivalu dešava već drugi put.

Uporedo sa "Sarajevskom zimom", večeras je počela Sedmica mađarske kulture u BiH, koja će u programu "Mađarska kultura na dohvat ruke" u više gradova Bosne i Hercegovine, predstaviti dio bogate baštine i stavaralaštva iz te zemlje. Zvanicama na otvorenju Sarajevska zime stoga se obratio i mađarski ambasador u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa koji je, među ostalima, radio na pripremi programa.

Mađarima je velika čast, rekao je, što su počasni gosti Sarajevske zime.

"Slavimo jedinstvenu manifestaciju kulture kao simbol slobode koja je dio evropskih integrativnih procesa", ambasadorove su riječi.

Marton Schoeberl iz mađarskog Ministarstva vanjskih poslova kazao je između ostalog da je za njegovu zemlju izuzetno važno da podrži Bosnu i Hercegovinu u njenoj težnji da postane članica Evropske unije. To je razlog što se fokus mađarske kulturne diplomacije okreće ka zapadnom Balkanu, rekao je on također.

Otvorenje Festivala Sarajevska zima počelo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine, Mađarske i Evropske unije. Priređen je i nastup Mađarskog državnog plesnog ansambla.

Festival Sarajevska zima će u narednih više od 40 dana ugostiti umjetnike iz desetina zemalja svijeta koji će se u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine predstaviti različitim programima i umjetničkim sadržajima - muzičkim, likovnim, filmskim, plesnim.

Tokom dana, uoči ceremonije otvorenja, umjetnici iz raznih zemalja svijeta su prošetali ulicama glavnog grada BiH među drugim učesnicima performansa "Buka i bijes" Brace Dimitrijevića, slaveći slobodu stvaralaštva.

Festival Sarajevska zima bit će zatvoren s početkom proljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: