Sastanak s ministrom
12

Centru za kulturu vratiti prefiks "bosanski", a Collegium artisticum vratiti umjetnicima

FENA
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić održao je danas sastanak, u prostorijama nekadašnje Gradske galerije Collegium artisticum, sa predstavnicima Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH), Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULU BiH) i Asocijacije arhitekata BiH (AA BiH).

Sastanak je održan u cilju razmatranja inicijative Ministarstva kulture i sporta KS o izdvajanju Organizacione jedinice "Collegium artisticum" iz Javne ustanove "Centar za kulturu Kantona Sarajevo" u samostalnu javnu ustanovu.

Ta inicijativa je jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje 34. radne sjednice Skupštine KS. Naime, prema odluci Skupštine KS iz septembra 2014. godine o spajanju javnih ustanova kulture u Javnu ustanovu Centar za kulturu KS (JU Bosanski kulturni centar, JU Collegium artisticum i JU Sarajevo Art) te tri ustanove dosad čine jednu nefunkcionalnu cjelinu.

"Izmjenama i dopunama navedene odluke iz 2014. godine, Centru za kulturu KS će se vratiti nepravedno izostavljeni prefiks 'bosanski', a inicijativom o izdvajanju Organizacione jedinice Collegium artisticum gradska galerija će se vratiti umjetnicima kako je i ranije obećano umjetnicima. Spajanje do kojeg je prije tri godine došlo je neprirodno. Iz prakse vidimo da je nefunkcionalno. Prostor Collegium artisticuma mora da oživi, a mi imamo snagu da ga vratimo u funkciju i nastavimo tamo gdje smo stali. Ovo je inicijativa Ministarstva, kojom se spašava gradska galerija, dugogodišnji dom likovnih umjetnika BiH", rekao je ministar Kurić.

Uime Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH predsjednik Udruženja Almin Zrno izrazio je punu podršku radu Ministarstva kulture i sporta, te zahvalnost ministru Kuriću za konsultacije i inicijativu da se to važno pitanje što prije nađe na dnevnom redu Skupštine KS.

"Povratak Collegium artisticuma je akt povratka progresivne misli. Mislim da se otvorila nova nada, a ovaj prostor će ponovo oživjeti umjetničku scenu", naglasila je na kraju sastanka članica ULUPUBiH Amra Zulfikarpašić, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta KS.