Kultura
0

Centar André Malraux: Predstavljanje Ferrandezovog stripa "Stranac"

FENA
Francuski kulturni centar André Malraux, u partnerstvu sa Francuskim institutom u BiH i TKD Šahinpašić sutra će u knjižari Šahinpašić u Sarajevu predstaviti strip adaptaciju Camusovog romana "Stranac", koju je realizirao francuski ilustrator, scenarista i strip crtač Jacques Ferrandez.
Ove godine, u svijetu se obilježava stogodišnjica od rođenja Alberta Camusa. Tom prilikom, Centar André Malraux, zajedno s partnerima, predstavlja bosanskohercegovačkoj publici strip verziju jednog od najpoznatijih romana francuske književnosti.

Zadržavajući u potpunosti originalni Camusov tekst, Ferrandez nam maštovito i uspješno oslikava Alžir, Mersaulta i ostale likove iz "Stranca". Strip će predstaviti Jean-Marie Laclavetine, francuski pisac i izdavač u izdavačkoj kući Gallimard. Biografija Jacquesa Ferrandeza...

Jacques Ferrandez je rođen 1955. godine u Alžiru, no nekoliko mjeseci nakon rođenja s porodicom seli u Nicu, u Francusku. U tom gradu će studirati i u potpunosti otkriti svoj dar za crtanje. Nakon što je završio Državnu školu za dekorativnu umjetnost, počinje se baviti stripom uz scenaristu Rodolpha s kojim stvara lik Komesara Raffinija. Komesar Raffini će biti objavljen u četiri strip albuma u periodu između 1980. i 1988. Godine 1987. počinje raditi na svojoj velikoj fresci u pet tomova o historiji Alžira, od porobljavanja do nezavisnosti, riječ je o Bilješkama sa Orijenta.

Nakon toga odlučuje se za klasik francuske književnosti: Pagnolovu zemlju, njegove drame i njegove ljubavi, u ciklusu Voda sa brda. Sa scenaristom Toninom Benacquistom vraća se 1998. godine sa nešto savremenijim projektima, iz čega iste godine nastaje L’Outremangeur, a dvije godine kasnije Crna kutija.

Ovaj akvarelista velikog dara nastavio je sa radom na svojim Bilješkama sa Orijenta, i od 1998. godine je objavio bilješke sa svojih putovanja u Siriju, Istanbul, Irak i Liban, te, nedavno, nastavak svoje alžirske sage pod naslovom Fantomski rat (2002.).

Napisao je i naslikao strip-album Sarajevski tramvaji – Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu koji je objavljen istovremno na BHS jeziku (Publika, 2005.) i francuskom jeziku (Casterman, 2005.), saopćio je Centar André Malraux.