14. Jazz Fest
0

Čarobnjak čiji nastupi ostavljaju bez daha

Sarajevo-x.com
Turski multiinstrumentalista Burhan Öçal će sa svojim osmočlanim ansamblom The Trakya All Stars otvoriti 2. novembra u Bosanskom kulturnom centru 14. Jazz Fest Sarajevo 2010 i prvi put se predstaviti bh. publici.

Do sada je sarađivao sa Joeom Zawinulom, Stingom, Natashom Atlas, a njegove izvedbe na udaraljkama i žičanim instrumentima u kombinaciji sa izražajnim vokalom, čine svaki nastup neponovljivim muzičkim iskustvom.

Redoviti je gost prestižnih jazz festivala u Montrealu, Montreuxu, Chicagu, Parizu, Rimu, Istanbulu, Beču i Berlinu. Öçal također nastupa i kao solista sa simfonijskim orkestrima. Sa britanskim dirigentom Howardom Griffithsom i Ciriškim kamernim orkestrom snimio je 2007. godine Concerto alla Turca. LA Times nazvao ga je čarobnjakom čije višeminutne solo partije ostavljaju bez daha.

Već više od 20 godina živi na reaciji Istanbul-Cirih. Otkako je 1977. godine prvi put došao u ovaj dio Evrope, njegov entuzijazam i želja za otkrivanjem novih muzičkih horizonata, doveli su do poznanstava i saradnje sa prominentnim umjetnicima.

Nastupajući širom Evrope, Öçalova je želja bila stići u Ameriku i glumiti u Hollywoodu. Na tom putu upoznao je Joea Zawinula, čuvenog klavijaturistu i osnivača Weather Reporta, koji je u dva navrata gostovao na Jazz Festu Sarajevo. Čuvši njegovo muziciranje, Zawinul je učinio da se Öçalovi planovi u vezi dalje karijere drastično promijene. Burhan Öçal je deset godina nastupao kao solista u Zawinulovom simfonijskom jazz projektu što ga je učinilo jednim od najznačajnijih perkusionista današnjice.

U isto vrijeme snima albume sa svojim funk jazz sastavom “Burhan Öçal Group”. Ne zaboravljajući svoje korijene, osniva “Istanbul Oriental Ensemble” koji je tokom 16 godina, stekao svjetsku slavu.

Dugo vremena obilazio je različite svečanosti u Trakiji u potrazi za nepoznatim muzičarima koji su istinski umjetnici na instrumentima koje sviraju. Balkan je umiješao prste trubom i harmonikom koji se teško mogu naći u turskoj tradiciji, te je konačno, oformio The Trakya All Stars. Svi muzičari iz orkestra dijele zajedničku tradiciju, i svi osim Burhana, romskog su porijekla. “The Trakya All Stars” je snimio dva albuma, a njihova muzika svojevrsni je omaž Burhanovom rodnom gradu Kirklareliju.