23. maja
3

"Čarobna lampa" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 23. maja u 18:00 sati premijerno će biti izvedena predstava "Čarobna lampa", prema tekstu i u režiji Cengiza Ozeka.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Elma Ahmetović i Anita Memović. Asisitent režije je Rufat Oglu, adaptaciju teksta na bosanskom jeziku radila je Ivana Golijanin, drmaturgiju Segor Hadžagić, dizajn M.Furkan Hizir, a vajar-izvodjač je Mirjana Čistopoljski.

Lutke je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Ozek i poklonio Pozorištu mladih. U sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena tokom gostujućeg režiranja u Pozorištu mladih Sarajevo, profesor Ozek je izveo svoju nagradjivanu predstavu, te održao predavanje o razvoju teatra sjena i savremenim i tradicionalnim načinima izrade lutki.

U saradnji sa Muzejom Sarajevo u Pozorištu mladih postavljena je izložba eksponata bosanske kolekcije lutaka Karagoza Muzeja Sarajevo, stara preko 100 godina, i fotografije iz života i rada sarajevskog madjioničara i glumca Karagoza, Hasiba Ramića.

Pozorište mladih priprema i ilustrovanu knjigu po motivima predstave, kroz koju će se djeca upoznati sa tradicionalnim vrijednostima lutkarstva sjena u bosanskoj adaptaciji popularnih likova Karagoza i Hacivata, te educirati o teatru uz adaptaciju svjetski poznate folklorne priče iz Hiljadu i jedne noći, o duhu iz čarobne svjetiljke.

“Čarobna lampa je magična predstava po motivima svjetski relevantne folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje. Šaljividžija Hacivat i lakovjerni i naivni Karagoz nasmijaće nas u šarolikom i bajkovitom tetaru sjena koji oživljavamo na sceni Pozorišta mladih u tradicionalnom i izvornom lutkarskom obliku, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu“, rekla je direktorica Lejla Panjeta.

Glumac, reditelj i pisac, Cengiz Özek, lutkar svjetskog glasa, rođen je 4. juna 1964. godine. Nagradjivani je turski umjetnik i profesor lutkarstva. Jedan je od najznačajnijih živućih predstavnika tradicionalne turske forme teatra sjena – Karagoz. Od 1989. nastupio je u preko 500 lutkarskih predstava, te je gostovao na gotovo svim svjetskim festivalima lutkarskog teatra. Osnivač je lutkarskih festivala i radi u Istanbul Karagoz Teatru. Predaje turski tradicionalni teatar na Kocaeli univerzitetu u Istanbulu.