Dječija predstava
35

"Čarobna lampa" predstavlja BiH na Internacionalnom festivalu u Turskoj

Klix.ba
Pozorište mladih Sarajevo predstavom "Čarobna lampa" predstavlja Bosnu i Hercegovinu na 21. Internacionalnom festivalu lutkarstva u Istanbulu.

Na festivalu će nastupiti najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine, Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske.

Predstava "Čarobna lampa" će između 1. i 5. novembra biti izvedena na dvije festivalske lokacije. "Čarobnu lampu" režirao je Cengiz Ozek, profesor, reditelj, glumac i trenutno jedan od najvećih poznavalaca Karađoz teatra.

Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a gostovala je na Malom MESS-u i trenutno je jedna od vodećih dječijih predstava Pozorišta mladih Sarajevo. Objavljena je i ilustrovana knjiga po motivima predstave u izdavaštvu Grafike Šaran i Tropik distribuciji. Ovo je prvo gostovanje Pozorišta mladih Sarajevo izvan BiH u protekle četiri godine.

"Čarobna lampa je magična predstava po motivima arapske folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje, radjena je u maniru teatra sjena, sa arhetipskim likvima Karagoza i Hadživata, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu", rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

U predstavi igraju Mario Drmać, Anita Memović Kajasa i Elma Ahmetović. Adaptaciju su radili Ivana Golijanin i Segor Hadžagić, dizajn Furkan Hizir, a autor teksta, muzike i scenografije je Cengiz Ozek. Asistent režije je Rufat Mammadli, a za scenografiju je zadužen Mirjana Čistopojski. U Istanbulu, pored članova ansambla, predstavu tehnički i umjetnički realiziraju Ismir Fazlić i Segor Hadžagić.

Pokrovitelj gostovanja i predstavljanja Bosne i Hercegovine na ovom međunarodnom kulturnom događaju je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.