Kultura
0

"Calendar Girls" u Lokarnu pred rekordnih 9.500 gledalaca

Klix.ba
Britanski film "Calendar Girls", kojeg ćemo već iduće sedmice moći gledati na 9. Sarajevo Film Festivalu, prikazan je premijerno na filmskom festivalu u Lokarnu pred rekordnih 9.500 gledalaca.

Otvoreno kino Piaza Grande, koje inače prima do 7.500 posjetilaca, ovoga puta je bilo prepuno. Razlog za ovakvo interesovanje je svjetska premijera najnovijeg filma britanskog reditelja Nigela Colea "Calendar girls".

U publici su se mogli susresti i njemački kancelar Gerhard Schroeder te ministrica kulture Christina Weiss. Svjetska premijera filma "Calendar girls" samo je jedna od 27 premijera koje će se desiti na filmskom festivalu u Lokarnu, koji je započeo 6. avgusta i traje do 16 avgusta. 11. avgusta će također film "Gori vatra", bh. reditelja Pjera Žalice doživjet svjetsku premijeru u Lokarnu.

Locarno film festival prošle je godine privukao 180.000 ljubitelja filma - što ovaj festival čini jednim od najvećih u Europi. Organizatori ove godine očekuju još veću posjećenost. Calendar girls je priča o ženama Ženskog instituta Rylstone u sjevernom Yorkshireu. Ta dobrotvorna ustanova koja se bori protiv raka dugo je sponzorirala kalendar. Prvobitni kalendari prikazivali su prelijepe jorkširske krajolike. 1999. godine, nakon što muž jedne od njih oboli od leukemije, te su žene nadošle na komercijalniju ideju: kalendar sa diskretnim fotografijama nagih cura ovog Ženskog instituta. Njihov kalendar postao je svjetska senzacija i prodavaniji od kalendara Britney Spears i Cindy Crawford.