Kultura
0

Čak 70 filmova na osmom Pravo ljudski film festivalu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 08. do 18. novembra održat će se osmi po redu "Pravo ljudski film festival" koji će prikazati 70 filmova u selekcijama re:versus, kratku kung-fu, arts&docs, takmičarski extra muros, kao i u sklopu retrospektivnog programa posvećenog filmskim kolektivima.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj su Kumjana Novakova kreativna direktorica, Monja Šuta-Hibert izvršna direktorica, Olja Latinović, koordinatorica "Zoomiraj prava programa" i Una Bejtović, PR menadžer festivala, predstavile program i cilj festivala.

Bejtović je podsjetila da je Festival od jedne aktivističke akcije, nekoliko entuzijasta, aktivista, projekt koji je došao iz civilnog društva, prerastao u Festival koji ima šta da ponudi ne samo bh. javnosti nego javnosti koja se zanima za dokumentarni film, za ljudska prava, za socijalnu pravdu i otvaranje pitanja kojima se rijetko bavi društvo.

"Ovaj festival ne nudi odgovore ali nudi ono što u javnom bh.diskursu nedostaje, a riječ je o otvaranju tema. Pravo ljudski nudi informaciju, zato su sve projekcije slobodne"; kazala je Bejtović.

Novakova je istakla da je ove godine opsežan retrospektivni program koji će ponuditi 23 dokumentarna filma nastala između 1950. i 2012.godine, koji su proizvodi filmskih kolektiva.

Takmičarski program predstavlja radove novih autora, a ove godine predstavljeno će biti 10 dokumentarnih filmova, koje će predstaviti 13 autora iz Bugarske, Španije, Grčke, Meksika, Brazila, Egipta.

"Kroz 1.380 minuta dokumentaristike prenijet ćemo kompletne autorske priče koje oslikavaju socijalnu i društvenu realnost u 20 zemalja svijeta. Po prvi put predstavit ćemo i kratku formu dugometražnih i kratkometražnih filmova", kazala je Novakova.

Ono što se posebno izdvaja je retrospektivni program koji je posvećen filmskim kolektivima pod naslovom "Bilježimo ožiljke kao da je u filmu revolucija".

"Ono što je novo jest da se po prvi put uvode mladi u društveno angažirane animacije, u društveno angažirani animirani film i dokumentarni film", naglasila je Novakova.

Najavila je i novi program koji je regionalnog karaktera, pod nazivom "To je naša budućnost", radionice dokumentarnog filma sa Balkana, jer „Pravo ljudski film festival“ rade i festivali u Prizrenu - Doku fest, Beograd - Slobodna zona, a i festival u Skoplju.

Kao najznačajniji festival na polju dokumentaristike, iniciran je regionalni program, "To je naša budućnost" koji će svuda predstavljati rezultate dokumentarnih filmskih škola, a Sarajevska publika će imati priliku vidjeti 12 kratkih dokumentarnih filmova nastalih u Prizrenu, Beogradu i Skoplju.

Latinović je kazala da je u segmentu Pravo ljudski film festivala i program Zoomiraj prava, koji počinje od od 8.do 11. novembra, a projekcije će se moći pogledati u Kinu Meeting Point i Art kinu Kriterion.

Zumiraj prava, ove godine nudi 29 dokumentarnih filmova, 12 ih je takmičarskog karaktera, koji su podijeljeni u nekoliko programskih sekcija. Cilj je približiti dokumentarni film mladim ljudima, a bitan segment je obrazovni.

Bit će održane i radionice koje se tiču kreativnog pristupa i korištenje "beskorisnog" materijala koji će biti korišten, a druga radionica će biti posvećena internet aktivizmu.

Na konkursu dokumentarnih fotografija, ove godine je pristiglo 467 fotografija 60 mladih autora koji su odgovorili na temu "Imam priču", a izložba radova bit će postavljena u galeriji Black Books.

"Obrazovanje je informativno a ne transformativno", istakla je Monja Šuta Hibert, koja se osvrnula na obrazovni segment festivala, a to je da će posebna pažnja biti usmjerena ne samo ka mladim ljudima već i formalnim i neformalnim edukatorima, nastavnicima i roditeljima, odnosno, analizirati različite aspekte i pitanja koja se tiču obrazovanja u BiH.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Meeting Point, Sartru i Art kinu Kriterion bit će kao i prethodnih godina slobodan.