Oštro reagiranje na kritike
61

Busuladžić: Pozivam Purivatru da dođe i preuzme Zemaljski muzej

FENA
Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja
Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja
Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić uputio je danas oštro reagiranje na izjave pojedinih kulturnih djelatnika, posebno akcentirajući Mirsada Purivatru, Dinu Mustafića i Harisa Pašovića, koji u svojom izjavama negativno ocjenjuju rad ove i ostalih sedam institucija kulture čiji je osnivač BiH, zamjerajući da se 'u prevelikoj mjeri oslanjaju na budžetski novac'.

Busuladžić podsjeća da je Zemaljski muzej BiH institucija kompleksnog tipa - riječ je o pet institucija: Arheološki, Etnografski i Prirodoslovni muzej, Botanički vrt i Biblioteka. Navodi da u takvim institucijama radi na stotine uposlenika, te da bi u slučaju ovog muzeja BiH po sistematizaciji trebalo raditi 129 uposlenih, koliko je i radilo do 1992. godine. Trenutno radi 65 uposlenika - doktora nauka, magistara, kustosa, viših kustosa, savjetnika, konzervatora, preparatora, vrtlara, dnevnih i noćnih čuvara, bibliotekara, maketara i slično.

"Pitam gospodina Purivatru na koji način se može pronaći sponzor za ovakav kolektiv? Ne traje Zemaljski muzej BiH od 6. do 14. jula. Koji sponzor je u stanju davati svaki mjesec između 115. i 118.000 KM koliko je potrebno za plaće, doprinose i režijske troškove te održavanje - bez troškova grijanja. Pozivamo ga da dođe i preuzme Muzej, da obezbjedi preko donatora svaki mjesec navedenu sumu - keš, ne natura", ističe Busuladžić.

Dotaknuo se i prijedloga Mustafića da su rješenje ovim institucijama "evropski fondovi i projekti".

"Pa koji projekat i fond može finansirati 65 ljudi 12 mjeseci u godini. Projekti i fondovi finansiraju aktivnosti iz matične djelatnosti (predstava, izložba, naučna istraživanja i sl.), infrastrukturu, opremu i slično, ali ne redovnu djelatnost. Predlažemo da se, na primjer, MESS, SFF, Akademija scenskih umjetnosti i Fond za kinematografiju odreknu 'tričavih' domaćih budžetskih novaca i da žive od evropskih fondova, kad je to rješenje gospodo 'menadžeri'. Apsolutno je jasno da mi moramo biti budžetske institucije poput svih ostalih", naglasio je Busuladžić.

Želim vas obradovati, dodaje dalje Busuladžić obraćajući se pomenutim osobama iz svijeta kulture. Najavljujući da se upravo ovih dana zadaje završni udarac Zemaljskom muzeju BiH Busuladžić navodi:

"Valjda će vama biti bolje kad nestane nakon 125 godina postojanja. Valjda ćete imati više novaca kada nas dotuku. Potrudite se da zabijete posljednje eksere u mrtvački sanduk Zemaljskog muzeja i ostalih institucija. Bit ćete zabilježeni kao jedni od verbalnih grobara. Svaka vam čast 'kulturni djelatnici'.

Busuladžić u reagiranju navodi da predstavnici ovih sedam institucija nikada do sada niti javno niti tajno nisu pljuvali po drugim institucijama i festivalima, niti govorili da im se treba smanjiti ili ukinuti davanje, kako bi se dalo ovim institucijama, kaže se u saopćenju.