Pozorište Prijedor otvorilo sezonu
147

Burni aplauzi za "Djelidbu" Skendera Kulenovića

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijerom "Djelidbe" po tekstu Skendera Kulenovića, Pozorište Prijedor otvorilo je 60. sezonu, a u prepunoj sali publika je glumce ispratila burnim aplauzima.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da se pokazalo da je tekst bio pravi izbor i da ga je ansambl Pozorišta Prijedor zajedno sa gostima u ovoj predstavi dobro uradio.

Baroš je sinoć nakon premijere rekao novinarima da će predstava u Prijedoru biti odigrana i 23. septembra, a dan kasnije u Pančevu.

"Nadam se da će Skenderova 'Djelidba' u izvođenju Pozorišta Prijedor biti duga vijeka", dodao je Baroš.

Režiser Marko Misirača rekao je da je zadovoljan urađenim i da mu je drago zbog reakcije publike.

"Mislim da je bitno da se jedna ovakva predstava desila u ovoj sredini baš u vrijeme kada se u zemlji sve više zvecka noževima. Dobro je da se kroz jedan gorki smijeh podsjeti na to i da se skrene pažnja na neka prošla vremena i na neke uzroke ovih sukoba danas", ocijenio je Misirača.

Glumačku ekipu "Djelidbe" čine članovi domaćeg ansambla Radenko Bilbija, Darko Cvijetić, Rade Stupar, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Želimir Rivić i Mirela Predojević, a gostujući glumci su Goran Jokić i Aleksandar Stojković iz Narodnog pozorišta Republike Srpske, te Slobodan Ćustić iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Glumac Goran Jokić rekao je da su svi prezadovoljni, jer su izazvali snažne rekacije publike i jer je lijepo igrati pred prepunom salom.

"Ovo je značajan komad u našoj dramaturgiji u posljednjih 50 godina, a veoma aktuelan, iako napisan tako davno. Nadam se da će bar malo pomoći da se neke tenzije smire među narodima", dodao je Jokić.

Prema njegovim riječima, glumci su očekivali pozitivan prijem kod publike jer je riječ o dragom tekst i jer svi glumci vole likove koje igraju.

"Uživali smo dok smo ih spremali, a kad je tako, onda i publika to voli. Prikazane su sve mane našeg mentaliteta, sva tri naroda, na neki simpatičan način, tako da to i publici godi", naglasio je Jokić.

Premijera "Djelidbe" dio je zvaničnog programa ovogodišnjih, također, jubilarnih Književnih susreta na Kozari koji se održavaju po 40. put, te su ulaznice za ovu pozorišnu predstavu dijeljene i nisu bile u prodaji.

Na pitanje kako imati punu salu i onda kada se ulaznice naplaćuju, Jokić je odgovorio da je za to potrebno sistemsko rješenje i podrška medija.

"Pozorišna publika se odgaja od malih nogu, a malo je gradova poput Banjaluke koja ima mogućnost da su djeca prije nego što krenu u školu već odgledala 30 do 40 predstava", naveo je Jokić.

On je istakao da je potrebno više pažnje u medijima i za institucije kulture i za događaje u kulturi.

"Ovo je pozorišni događaj koji treba da pogledaju svi u BiH, a takav je da se može gledati i od Triglava do Đevđelije. Svi se mogu tu pronaći, a nakon Prijedora najprije će ga vidjeti publika u Pančevu", dodao je Jokić.

Adaptaciju i režiju potpisuje Marko Misirača, dramaturg saradnik je Davor Korić, scenografija i dizajn Vladimir Vanja Vlačina, kostimograf Jelena Vidović, muzika Nebojša Aleksić, pomoćnik režisera Darko Cvijetić, asistent Stefan Andrej Bilbija, lektor Milorad Telebak, stručni saradnik Omer Redžić, saradnik za scenski pokret Željko Šormaz i fotografija Igor Motl.

Vjerski službenik Omer Redžić rekao je da je ovakva predstava bila dobrodošla i mnogo ranije, ali da izgleda da vrijeme traži da se stvari odvijaju korak po korak.

"Izazvala je pomiješana osjećanja kod svih koji su je gledali. Meni je bila čast da budem dio ekipe i da sarađujem sa režiserom koji je dao sve od sebe da ovaj komad bude kompletna slika današnjeg društva", ocijenio je Redžić.

Radnja komada smještena je u jedno malo bosansko selo odmah nakon Drugog svjetskog rata i govori o raspodjeli humanitarne pomoći između Srba, Hrvata i muslimana koja završava u krvi.

Prva repriza "Djelidbe" igraće se u nedjelju, 23. septembra, u Pozorištu Prijedor u 20.00 sati.