Festival od 2. do 7. novembra
0

Burhan Ocal otvara 14. Jazz Fest Sarajevo

Sarajevo-x.com
Burhan Ocal i The Trakya All Stars
Burhan Ocal i The Trakya All Stars
Nastupom turskog multiinstrumentaliste Burhana Ocala, na sceni Bosanskog kulturnog centra, u utorak, 2. novembra, svečano će biti ozvaničen početak 14. muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2010.

Kao i svake godine na Jazz Festu, posjetioce očekuje serija vrhunski muzičkih događaja, a ove godine ponovo je pokrenut i Late Nite Stage, klupski festivalski program koji će biti organiziran u Pivnici Sarajevo na Marijin-Dvoru od prvog do petog novembra.

Nakon nastupa Burhana Ocala i njegovog devetočlanog ansambla "The Trakya All Stars", drugog dana festivala svi posjetioci će moći uživati u muzici američkog gitariste Mikea Sterna i njegovog benda kojeg čine Alain Caron i Lionel Cordew.

Njihov će specijalni gost na koncertu biti čuveni francuski violinist Didier Lockwood.

Četvrti novembar donijet će nastup kvinteta Davea Hollanda koji čine Chris Potter, Robin Eubanks, Steve Nelson i Nate Smith.

Narednog dana koncert će održati gitarista John Scofield u triju sa Steveom Swallowom i Billom Stewartom.

Glavni program bit će zatvoren nastupom flamenco gitariste Gerarda Nuneza i njegovog ansambla Flamenca Reunion u kojem sudjeluju i znamenita flamenco plesačica Carmen Cortes i novo ime na flamenco sceni, pjevač Jesus Ruiz.

Ovogodišnji 14. Jazz fest Sarajevo predstavit će i bh. pijanistu Edina Bosnića u okviru programa solo premijera, dok će se u okviru programa Next Generation, koji je ove godine postao internacionalan, predstaviti 23-godišnji armenijski pijanist Tigran Hamasyan i 26-godišnji egipatski svirač ouda Joseph Tawadros.

Obojica umjetnika iako u dvadesetim godinama, uživaju poseban status na muzičkoj sceni i vanserijske su pojave.

Groove Stage Jazz festa u Domu mladih predstavit će tursko-kanadskog umjetnika Mercana Dedea s ansamblom, dok su za djecu predškolskog uzrasta ove godine planirani i koncert i radionica.

Kada je riječ o Late Nite Stageu, program je zamišljen tematski tako da će svaka večer biti posvećena repertoaru jednog autora.

Nakon tematskog dijela programa, na Late Nite Stageu će publika ponovno, nakon četiri godine pauze, moći uživati u jam sessionima na kojima mogu učestvovati svi muzičari koji to žele. Ulaznice po cijeni od 5 KM moći će se kupiti u Pivnici.

Također, ulaznice za sve koncerte 14. Jazz Festa Sarajevo 2010. još uvijek se mogu kupiti, a prodaja se vrši u box officeu u Bosanskom kulturnom centru svaki dan od 12.00 do 20.00, osim nedjelje, a ulaznice za sve koncerte možete kupiti po 20 posto nižim cijenama u pretprodaji. Po punoj cijeni ulaznice će se prodavati samo na dan koncerta.

Jazz Fest Sarajevo 2010. završava 7. novembra.

Više detalja o cjelokupnom programu, učesnicima i ulaznicama za koncerte možete naći na www.jazzfest.ba.