Kultura
0

FOTO / Bugojno: Otvoren 39. teatarski festival BiH "Fedra"

FENA
U Bugojnu sinoć je otvoren 39. teatarski festival BiH "Fedra 2011", koji će u narednim danima ljubiteljima pozorišne umjetnosti ponuditi sedam predstava, koje je u takmičarski dio Festivala uvrstio selektor Ljubiša Savanović.

Predstaviće se teatri iz Trebinja, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Visokog, Kaknja i Bugojna dok će u programu Fedra plus nastupiti gosti iz Hrvatske, članovi pozorišta iz Doljana.

U obraćanju prisutnima direktor 39. teatarskog festivala BiH Vahid Duraković kazao je da je održavanje Festivala podržala Općina Bugojno te da je izostala očekivana podrška resornog ministarstva Srednjobosanskog kantona.

"U ovih šesnaest poslijeratnih godina uspjeli smo vratiti stari sjaj Festivalu i mislim da radimo veoma dobru stvar za naš grad i državu. Sigurni smo da su svi oni ministri i političari koji ne prepoznaju Festival kao državni projekt, koji reintegrira bosansko kulturno društvo i ima državotvorni karakter, mrzitelji BiH. Nadam se da će to prepoznati i da će nas podržati u narednom periodu", istakao je Duraković.
S uvjerenjem da će Festival doživjeti svoju dugovječnost otvorenim ga je proglasio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Prvi učesnici Festivala bili su članovi bugojanskog Teatra "Fedra" koji su izveli predstavu "Brzina tame", po teksu Stojana Stiva Tešića, u režiji Senade Milanović. U predstavi su glumili: Amel Ugarak, Ermina Musić, Amina Omerović, Suad Velagić i Senad Milanović.

Svečanosti otvaranja 39. teatarskog festivala BiH "Fedra" prethodila je izložba akademskog kipara Fikreta Libovca, koja će biti otvorena do 2. jula, kada je predviđeno zatvaranje Festivala.