Kultura
0

Bugojno i dalje u znaku teatra

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon predstave «Tada» koju su izveli članovi AP «Neretva» iz Konjica, u okviru programa 37. Teatarskog festivala BiH «Fedra», ljubiteljima pozorišne umjetnosti u Bugojnu predstavili su se članovi Pozorišne grupe «Yildiz» iz Goražda, sa predstavom «Oči Ahmedove», reditelja Sanela Mušovića.

Predstava govori o arapskom vojniku Ahmedu koji je u ratu ostao bez očiju. Dok se u život nenadano vraća slijep, njegovim očima svijet gleda američki pilot Rejnold, zahvaljujući transplantaciji koju su obavili doktor Martin i doktorica Sarah. Ali, svjetlost koju će ugledati tuđim očima ne čini ga sretnim a stalna patnja tjera ga u potragu za Ahmedom.

U predstavi igraju: Nedim Krajišnik, Muhidin Kiko Đozo, Muradif Kanlić, Alma Dedagić, Ajla Raščić, Hasana Gabela, Kerim Somun i Edita Velić, te članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde.

Reditelj predstave, Sanel Mušović, kazao je Feni da je predstava «Oči Ahmedove» od svoje premijere u maju ove godine izvođena na festivalima u Konjicu i Goraždu gdje je više puta nagrađivana.

U planu je gostovanje u Švedskoj i učešće na Internacionalnom festivalu teatra Konya u Turskoj.

Sa početkom u 20.30 sati večeras će se u okviru 37. Teatarskog festivala BiH predstaviti članovi Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada sa predstavom «Jesi li to došao da me vidiš?».