Kultura
0

Bugarski i danski teatar oduševili publiku MESS-a

FENA
U okviru 47. Internacionalnog Festivala MESS sinoć su odigrane dvije predstave: "Exit: Elabuga station" u izvedbi bugarskog teatra "Sfumato" te predstava "Andersenov san" danskog teatra "Odin".

Obje predstave su, kako je rečeno na pres konferenciji MESS-a, veoma dobro prihvaćene a publika je bila oduševljena ovim modernističkim komadima.

"Elabuga station je priča o životu pjesnikinje Marine Tzvetaeve koja je u 49. godini zbog egzistencijalnih problema izvršila samoubistvo. Fokus predstave, prema riječima rediteljke Margarite Mladenove, kreće od njenog posljednjeg dana.

"Predstava se odnosi na njen život a ne na njenu smrt. Pored samih riječi i moćnih tekstova, sjećanja, analiza, stihova iz njene i poezije drugih pjesnika, mene veoma interesira izuzetno značenje života bez riječi-života kroz tijelo i njegovu istinu", kazala je na konferenciji za novinare Mladenova.

Sarajevska publika imala je priliku da sinoć uživa u magičnoj predstavi danskog teatra. "Andersenov san" spojio je susret ovog proslavljenog danskog pisca i misteriozne i nježne Šeherzade. Predstava je veoma dinamična, puna pokreta, plesa i muzike.

Sam proces stvaranja ovog komada je specifičan. Redatelj Eugenio Barba bio je svojevrsni filmski režiser koji je od 22 sata materijala kojeg su pripremili njegovi glumci izabrao ono najbolje te poslije dorađivao.

"Sinoć smo nastupali u nekonvencionalnom teatarskom prostoru. Studio RTV doma nije dopustio publici da dođe opuštena, s osjećajem da je čeka divno iskustvo. Pozdravljao sam posjetitelje, rukovao se s njima i kada je predstava počela zaboravili smo gdje se nalazimo. Teatar je moj dom, bez obzira gdje igramo predstavu, a ja sam domaćin koji će usrećiti svoju publiku", kazao je Barba.

MESS će biti nastavljen večeras predstavom "Zločin i kazna" F.M. Dostojevskog u izvedbi Crnogorskog narodnog pozorišta a u režiji Egona Savina. Predstava počinje u 19.30 u Narodnom pozorištu.

U galeriji "Collegium Artisticum" večeras u 18.00 sati bit će upriličeno i otvaranje izložbe umjetnika Zorana Gašija "Vodena bašta - Rezusi nizije/Meta - makulature.