Kultura
0

Bugarski hor nastupio na Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu

FENA
(Foto: FENA)
Hrvatsko kulturno društvo Napredak i ove godine je organizator svečanog uskrsnog koncerta koji je održan večeras u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu, a na kojem je nastupio hor "Bulgaria" iz Bugarske pod dirigentskom palicom akademika maestra Valentina Bobevskog.

Hor "Bulgaria" je vokalna grupa iz Sofije, koju je 1991. godine osnovao sadašnji umjetnički instruktor i vođa akademik Valentin Bobevski.

Od osnivanja hor je, u kratkom roku, porastao do prvorazrednih horova na globalnom nivou i izvodi djela svih stilova i doba. Osim horskih performansi, ansambl sudjeluje u brojnim djelima kantata-oratorij žanra, kao što su Requiem (Berliose), Requiem (Verdi), Requiem (Cherubini), Symphony No. 13 "Babi Yar" (Shostakovich), u operama: Aida, Nabucco, Rigoletto, Ernani (Verdi), The Flying Dutchman (Wagner), Carmen (Biset), The Ninth Symphony (Beethoven), Altrhapsody (Brahms) …

Maestro akademik Valentin Bobevski diplomirao je dirigiranje na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji u klasi prof. Georgija Dimitrova te se specijalizirao u Berlinu. Predavao je dirigiranje na Glazbenoj akademiji Ferenc List u Budimpešti. Dobitnik je nagrade "Bela Bartok", kao i mnogih prvih nagrada na raznim međunarodnim natjecanjima u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Kubi. Publika ga je toplo dočekala na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika, Amerika).

Napretkov svečani usksni koncert održava svake godine te da je postao tradicija. Večerašnjem koncertu je prisustvovao veliki broj vjernika te brojne zvanice iz kulturnog i društvenog života BiH i diplomatskog kora.

Sav prihod od koncerta, kako je istaknuto, namijenjen je Napretkovom fondu za stipendiranje "Ivo Andrić-Vladimir Prelog".

Od osnivanja do danas Napredak je podijelio 2.850 stipendija učenicima i studentima u BiH i Hrvatskoj.