Kultura
150

Budžet SFF-a manji za 500.000 KM, institucije i sponzori smanjili podršku

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ovogodišnji Sarajevo Film Festival organizira se sa najmanjim budžetom u posljednjih nekoliko godina, rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra na konferenciji za novinare u kinu Meeting Point.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Sarajevo Film Festival je festival s budžetom od 1.250.000 eura i spada u kategoriju manjih festivala u Evropi, bez obzira na to što je, kada je njegov značaj i utjecaj u pitanju, među prvih deset.

"Iza nas stoji jedna izuzetno teška godina koja je bila veoma opterećavajuća za sve nas koji smo radili festival. Promjene na političkom i ekonomskom planu u BiH su se odrazile i na SFF. Do sada je 28 do 30 posto budžeta dolazilo iz sredstava institucija na svim nivoima vlasti, a ostatak od sponzora, partnera, fondacija i vlastitih prihoda od prodaje ulaznice", rekao je Purivatra i spomenuo budžete festivala u Karlovym Varima i Solunu, koji su iznad šest miliona eura, a koji, po veličini i snazi, nisu iznad SFF-a.

Ovogodišnji budžet SFF-a je smanjen za 20 posto, a najveći udarac je, kako je rekao čelni čovjek Festivala, smanjenje sredstava od Gradske uprave Sarajeva, koja je za razliku od proteklih godina, kada je za SFF izdvajala 200.000 KM, ove godine izdvojila 50.000 KM.

Mirsad Purivatra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirsad Purivatra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"To se direktno odražava na plaćanje svih naših prostora koje koristimo u gradu, broja i kvaliteta gostiju... Kanton je također smanjio budžet za nekih 40.000 KM, a odluku Federacije još uvijek nemamo, ali se nadamo da tu neće biti većih rezova", istaknuo je Purivatra.

Teška ekonomska situacija u zemlji uslovila je i da pojedini sponzori smanje ili prekinu ugovore sa Festivalom.

"Tako je budžet spao na milion eura. Raditi festival ovakvog obima sa 20 posto manjim budžetom je izuzetno teško, ali su, ipak, svi zaposleni odlučni da i ove godine napravimo što bolji festival u nadi da će biti bolje", izjavio je Purivatra.

Spomenuo je da je SFF aplicirao za sredstva iz fonda Media Evropske komisije za podršku kulturi, a prema posljednjim informacijama je visokorangiran i nalazi se među prvih pet festivala u Evropi.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Današnja konferencija za medije bila je prilika i za objavu naslova koji će biti prikazani u okviru najpopularnijeg programa, Open Air. Kao što je već poznato ostvarenja iz ovog programa prikazuju se u najvećem kinu na otvorenom - popularnom Metalcu.

Purivatra je program ocijenio veoma hrabrim.

"Bilo je lako izabrati filmove holivudske produkcije, ali mi ćemo njih prepustiti multipleks kinima i idemo ka kvalitetnim filmovima iz cijelog svijeta, filmovima koje ćete pamtiti i biti sretni što ste ih gledali", rekao je Purivatra.

Open Air program otvorit će film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", a uslijedit će "Blancanieves" Pabla Bergera, "Princ Avalanche" Davida Gordona Greena, zatim "Krugovi" Srdana Golubovića, "Prije ponoći" Richarda Linklatera, "Omar" Haryja Abu-Assada, "Blue Jasmine" Woodyja Allena, "Gloria" Sebastiana Lelioa te indijski film "Kutija za užinu" Ritesha Batre, kojim će festival 24. augusta biti zatvoren.

Purivatra je rekao da SFF ove godine ide sa sloganom Volim film! s ciljem da se mlađe generacije vrate u kina.

"Učinili smo sve da napravimo dobar izbor kvalitetnih ostvarenja koji su najbolji u svijetu i regiji. Želimo da se film ponovo gleda onako kako se gledao i prije", kazao je direktor SFF-a.

Počela SMS rezervacija ulaznica SMS rezervacija karata za korisnike HT Eroneta počela je danas u 14:00 sati, a trajat će do 15. augusta do 18:00 sati. Rezervacija ulaznica se obavlja slanjem SMS poruke koja sadrži KOD projekcije i broj ulaznica (npr: 010#2) na broj 063 888 05. Jednom SMS porukom mogu se rezervirati najviše dvije ulaznice za projekcije otvaranja i zatvaranja Festivala, te najviše četiri ulaznice za sve ostale projekcije. Rezervirane ulaznice mogu se preuzeti u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru u ulici Branilaca Sarajeva 24, od subote 3. augusta od 11:00 sati. Ulaznice treba preuzeti najkasnije jedan dan prije projekcije do 12:00 sati.

Pojedinačna prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu počinje u nedjelju, 4. augusta u 11:00 sati.