CINK
0

Budućnost animacije u BiH je neupitna

FENA
Kamp animacije Igman 2009. svečano je zatvoren u subotu na Igmanu, u Omladinskom hostelu Feri.

Polaznici Kampa, 40 srednjoškolaca iz 10 gradova Federacije BIH, imali su priliku, ne samo učiti sve faze u procesu kreiranja animiranog filma već i doći do konkretnih rezultata u radu: kratkih animiranih filmova u 2D i 3D tehnici.

Na ceremoniji je prikazano šest takvih filmova praćenih sa dva promotivna spota Kampa animacije Igman 2009.

Načelnica Centra za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta Azra Lojo Hajro, izrazivši svoje čestitke polaznicima, rekla da je ovo do sada bio najproduktivniji kamp na kojem su premijerno prikazane autorske animacije polaznika te dodala da je to najbolji pokazatelj uspjeha kampa ali i truda koji su polaznici i predavači uložili u poslijednjih šest dana.

„U mnogo slučajeva su polaznici i predavači do kasnih noćnih sati radili“ rekla je ona u obraćanju učesnicima.

Stiv Cinik, poznati autor animiranih filmova je takođe podijelio oduševljenje rezultatima kampa u svom prepoznatljivom stilu: „Sto mu gromova! Budućnost animacije u BiH je neupitna!“

Kao i na zimskom kampu koji je održan u Neumu u januaru ove godine, predavači i voditelji radionica odabrali su najbolje polaznike koji će imati priliku nastaviti razvijati svoje znanje i vještine na narednom kampu animacije koji će se održati slijedeće zime.

Pored polaznika, priznanja su dodjeljena i njihovim nastavnicima te školama iz kojih dolaze.

Federalno ministarstvo kulture i sporta od 2004. godine organizuje kampove animiranog filma. Nekoliko zimskih kampova je održano u Neumu, jedan ljetni kamp u Mostaru i nekoliko radnih kampova u sklopu Neum Animated Film Festivala (NAFF), saopćeno je iz ovog ministarstva.