Kultura
0

Brusa bezistan - Dodirna izložba historijskog stakla za slijepa i slabovidna lica

FENA
Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Muzejom Grada Sarajevo, otvara 16. januara u 19.00 sati u Brusa bezistanu, dodirnu izložbu historijskog stakla za (ne samo) slijepa i slabovidna lica i izložbu slijepog fotografa Maria Bihari, saopćeno je iz Ambasade.

Izložba će biti postavljena u Sarajevu narednih 14 dana, a zatim i u Tuzli, Zenici, Banja Luci i Prijedoru.

"Dodirna izložba historijskog stakla je izložba dvadeset replika historijskih staklenih posuda iz starog vijeka, gotike, renesanse, rudolfinskog perioda u češkim zemljama, te baroka", navodi se.

Ova izložba može mnogim slijepim i slabovidnim ljudima, ne samo pružiti informacije o staklu, već i obogatitit njihov estetski ugođaj dodirom i njime izazvanom imaginacijom.

"Da bi za slijepu osobu izložba bila, ne samo zanimljiv izvor informacija, već i lijep doživljaj, bit će dobro respektirati i individualne potrebe slijepih posjetilaca. Nekima će uljepšati časove samoće i tišine dragocijena vaza u ruci, a drugom će užitak upotpuniti detaljni opis eksponata", ističe se.

Izložbu je opremio staklarski atelje Kralovska Hut u Doksiju kraj Machova jezera, u suradnji s Ministarstvom kulture Češke Republike, Ministarstvom školstva i omladine ČR, Ministarstvom inostranih poslova ČR i udruženim organizacijam slijepih i slabovidnih.

Izložbu dopunjuje trideset fotografija prirodnih motiva Maria Bihari.