Kultura
0

Bruno Cora, kustos izložbe Jannisa Kounellisa, dolazi u Sarajevo

NINA
Danas u Sarajevo dolazi Bruno Cora, kustos projekta "Kounellis u Sarajevu", direktor Centra za savremenu i modernu umjetnost La Spezia i umjetnički direktor "Nukleusa Prato" Kolekcije Ars Aevi.

Profesor Bruno Cora, trenutno direktor novootvorenog Centra za savremenu i modernu umjetnosti La Spezia, došao je danas u Sarajevo da u ulozi kustosa izložbe Jannisa Kounellisa u Sarajevu lično učestvuje u završnoj fazi radova na postavci u Vijećnici 20 – 25 juna.

Bruno Cora je umjetnički direktor “Nukleusa Prato” kolekcije Ars Aevi. Kao direktor Muzeja Luigi Pecci u Pratu, Bruno Cora je 1996. godine pozvao deset velikih umjetnika Italije, Evrope i svijeta da u deset izložbenih prostora ovog muzeja predstave svoja djela za sarajevsku kolekciju. Umjetnik Jannis Kounellis prihvatio je poziv da sa svojim djelom Senza Titolo postane jedan od prvih osnivača Kolekcije Ars Aevi. Od 1999. godine rad Jannisa Kounellisa je prisutan u Sarajevu u fundusu Kolekcije Ars Aevi, zajedno sa ostalih 130 djela najznačajnijih predstavnika savremene svjetske umjetnosti.

Kao jedan od vrhunskih znalaca i promotora Kounellisovog rada, autor njegove reprezentativne izložbe u Museo Luigi Pecci u Pratu 2001. godine, Bruno Cora je u januaru ove godine prihvatio poziv Projekta Ars Aevi da bude kustos Kounellisove izložbe u Sarajevu. Od tada Cora aktivno radi sa umjetnikom na koncepciji i realizaciji izložbe u Sarajevu. Na projektu «Kounellis u Sarajevu» radi i Asja Mandić, kustos Ars Aevi u ulozi prvog saradnika Brune Cora.

U uvodnom tekstu o izložbi Bruno Cora je okarakterizirao Kounellisovu izložbu u Sarajevu na slijedeći način: «Velika instalacija Jannisa Kounellisa u Vijećnici u Sarajevu jedan je od njegovih najsnažnijih radova u posljednjim godinama.»